Friday , 19 April 2024

Τη λήψη μέτρων στήριξης των επαγγελματιών της εστίασης ζητούν οι δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας

Του Γ. Κατσιάνη

Στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης τάσσονται οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε χθες η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔΚΜ)  να στηρίξει τα αιτήματα του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας και Μιχάλης Επιτροπίδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), Κώστας Ιακώβου, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΚΜ  τάχτηκε υπέρ της επιδότησης 100% των μη μισθολογικών και ασφαλιστικών εισφορών (αυτασφάλισηςτων επιχειρηματιών του Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 και της κάλυψης του 30% του μισθολογικού κόστους (κοστολογείται με 534 ευρώ κατά μέσο όρο) ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον μέχρι 30 Απριλίου 2021. 

Επίσης, οι κ. κ. Φιλοκώστας και Επιτροπίδης ζήτησαν να επιδοτηθεί κατά 100% το ενοίκιο για όσο διάστημα ένα κατάστημα είναι κλειστό με κρατική εντολή ενώ μετά την άρση του lockdown, να υπάρξει  επιδότηση για το 40% του ενοικίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.                                                                                                                    

Επιπλέον, οι δήμαρχοι συμφώνησαν να υπάρξει απαλλαγή στην καταβολή των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%) και στην κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και υιοθέτησαν την άποψη της Ένωσης για την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης των επιχειρηματιών με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους κατ’ ελάχιστον 2000 ευρώ το μήνα για πληρωμές όλων των υποχρεώσεων παγίων δαπανών, όπως είναι η κάλυψη δαπανών για ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, συνδρομητικά κανάλια, τηλεπικοινωνίες, πνευματικά δικαιώματα και ενοίκιο πρώτης κατοικίας ως τις 30 Απριλίου 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *