Thursday , 18 July 2024

Τι αλλάζει από 14 Μαΐου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00.30- Τέλος τα SMS – Ψώνια χωρίς ραντεβού – Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Στις 00:30 τα μεσάνυχτα μετατίθεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος, παρουσιάζοντας την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στη θερινή περίοδο με ασφάλεια.

Όπως ανακοινώθηκε, επίσης, από την ίδια ημερομηνία:

-Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

-Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς click-in-a shop ή click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Στον αντίποδα, όλο το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Περαιτέρω, από την 1η Ιουνίου τίθεται έτσι σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ. 

Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη. Ο κ.Σκέρτσος υπενθύμισε ότι πέρυσι είχαμε 5 εκατ. αφίξεις στις πύλες εισόδου της χώρας και πραγματοποιήθηκαν 700.000 δειγματοληψίες, εντοπίζοντας κοντά στα 2.700 κρούσματα. Πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα από όλες τις τουριστικές οικονομίες της Μεσογείου, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Μάλτα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προϋποθέσεις διαπεριφερειακών μετακινήσεων

Προκειμένου, μάλιστα, να προστατευθούν τα νησιά μας κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα εφαρμοσθεί – όπως πρόσθεσε – από τις 14 Μαΐου στα ταξίδια προς τα νησιά η ελληνική εκδοχή του “πράσινου πιστοποιητικού”. Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Επ’ αυτού ο κ.Σκέρτσος απηύθυνε ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους πολίτες που πραγματοποιούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις, από νομό σε νομό. Και, καθότι οι χερσαίες μετακινήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα, ως προς αυτό – όπως επισήμανε – θα πρέπει κάθε πολίτης να είναι πολύ προσεκτικός όταν ταξιδεύει σε άλλη περιοχή από τη μόνιμη κατοικία του.

Έλεγχοι

Όμως, μολονότι όπως σημειωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ – βαδίζουμε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, “η πολιτεία θα συνεχίσει με αυστηρότητα σε καθημερινή βάση, την επιδημιολογική επαγρύπνηση και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών, που μας δίνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής, διεμήνυσε ο Α. Σκέρτσος, και στόχο, να υπάρχει καθαρή εικόνα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες και οι τοπικές αρχές, ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τυχόν περιορισμό τοπικών εξάρσεων.

Έτσι σε εβδομαδιαία βάση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί μέσω του παρατηρητηρίου COVID:

·       το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις περιφέρειες της χώρας,

·       τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους,

·       το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα

·       και φυσικά την πληρότητα του ΕΣΥ ανά υγειονομική περιφέρεια”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *