Thursday , 2 May 2024

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης-«Ανάσα» σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Του Γ. Κατσιάνη

«Σανίδα» σωτηρίας για τη βιωσιμότητα χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού αναμένεται να αποτελέσει η τέταρτη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.                                                                         

Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης προβλέπουν την αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία καθώς και την επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ σε 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

«Με τους νέους ΚΑΔ καλύπτεται το 76% των επιχειρήσεων καθώς από την 1η Απριλίου εντάσσονται στην σχετική λίστα μεσίτες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κατασκευή ιστοσελίδων, κτηνίατροι, καθαριστήρια, δασοκομία, χημική βιομηχανία», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.                                      

Επιπλέον, θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους ενός δισ. ευρώ.                                                           

«Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxis, με την εγγραφή των επιχειρήσεων στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport. Το ύψος ης ενίσχυσης θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.                   

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων ενώ σημείωσε πως «όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους».                                                                                               

Με την σειρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»  δημιουργήθηκαν ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες, η οποία θα είναι ανοικτή ως και αύριο, Τρίτη 31 Μαρτίου.

«Μέχρι σήμερα 295.000 επιχειρήσεις  έχουν υποβάλλει αίτημα ένταξης ενώ από την 1η Απριλίου, θα αναρτηθεί και η νέα πλατφόρμα για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο κ. Βρούτσης ενώ υπογράμμισε πως «εφόσον η κρίση συνεχιστεί, τότε δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και λογιστές, θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *