Friday , 19 April 2024

Τι περιλαμβάνουν τα επτά στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς

Του Γ. Κατσιάνη

Σε επτά φάσεις θα πραγματοποιηθεί η επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.                                                    

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης από την προσεχή Δευτέρα 4 Μαΐου, θα λειτουργήσουν μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία) και υπηρεσιών (κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής μόνο με ραντεβού) ενώ απελευθερώνεται και η μετακίνηση των εμπόρων λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρεια.                                                                                          

«Επιστρέφουν 68.528 επαγγελματίες από τους συνολικά 690.000 που έχουν διακόψει την εργασία τους και 26.117 επιχειρήσεις από τις περίπου 200.000 που έχουν κλείσει», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.                                                                                   

Ωστόσο, θα ισχύσουν περιοριστικά μέτρα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων ανά κατάστημα.                                                                            

Ειδικότερα, σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου, με συνολική επιφάνεια του καταστήματος έως και 20 τμ επιτρέπεται η είσοδος έως τέσσερα άτομα.                         

Στις περιπτώσεις καταστημάτων, με επιφάνεια από 20 τ.μ έως και 100τ.μ θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα και ένα επιπλέον άτομο ανά 10 τ.μ ενώ για καταστήματα  άνω των 100 τ.μ.θα επιτρέπεται η είσοδος σε 12 άτομα και ένα επιπλέον άτομο ανά 15 τ.μ.                                                                                                                                   

Όσον αφορά την δεύτερη φάση και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 11 Μαΐου επιστρέφουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων.                                                                                                        

Στον τομέα των υπηρεσιών επαναλειτουργούν οι σχολές εκμάθησης οδήγησης και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών (χωρίς τραπεζοκαθίσματα μόνο για όρθιους).                                                                

Εξάλλου, από τις 18 Μαΐου ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι και πρακτορεία του ΟΠΑΠ.                                                                                                                  

Από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (malls) υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας και χωρίς να επιτρέπεται η παραμονή μέσα σε αυτά για φαγητό ή καφέ. Δηλαδή τα καταστήματα εστίασης μέσα στα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.                                                                                                                                      

Ωστόσο, την ίδια μέρα θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με την υποχρέωση τήρησης αυστηρών μέτρων ασφαλείας.                                                                                                 

«Η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα είναι τουλάχιστον δύο μέτρα, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι τέσσερα άτομα», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.                                                                         

Εξάλλου, στην πέμπτη φάση θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας με ότι ισχύει για την εστίαση, στην έκτη φάση τα πάρκα αναψυχής και τα θεματικά πάρκα και στην τελευταία, έβδομη φάση θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους, χώροι διασκέδασης και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *