Sunday , 8 December 2024

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις στην εφορία

Ελάχιστη μηνιαία δόση ύψους 20 ευρώ, διαγραφή του 100% των προστίμων και των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ και ένταξη όσων έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, χωρίς περιοριστικά κριτήρια προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 18 έως 120 δόσεις.

Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ανέργους και αγρότες ενώ εξαιρούνται μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στο εξωδικαστικό μηχανισμό και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010).

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει «κόφτες» μόνο με βάση το εισόδημα των οφειλετών:
-Οι οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ αναμένεται να εντάσσονται αυτομάτως στη ρύθμιση χωρίς περιοριστικά κριτήρια.
-Για οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ θα εφαρμόζεται ένας αλγόριθμος που θα καθορίζει την ετήσια ικανότητα αποπληρωμής σε συνάρτηση με το εισόδημα. Έτσι, μπαίνει «φρένο» στον αριθμό των φορολογουμένων που θα δικαιούνται τον μέγιστο αριθμό των 120 δόσεων και προκύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό εισοδήματος που θα πρέπει να διατίθεται για τις δόσεις της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 14.500 ευρώ θεωρηθεί ότι μπορεί να διαθέσει το 5% του ετήσιου εισοδήματός του, άρα 725 ευρώ ετησίως ή 60 ευρώ μηνιαίως και η οφειλή του ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, θα έχει τη δυνατότητα να την εξοφλήσει σε 50 μηνιαίες δόσεις.

Επιπλέον, το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι 5%, με ανοιχτό το ενδεχόμενο χαμηλότερο επιτοκίου για τα χαμηλότερα εισοδήματα ενώ όσοι φορολογούμενοι ενταχθούν στη ρύθμιση, θα εξαιρούνται από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων καταθέσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων) και θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα για δύο μήνες.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση θα χάνεται εάν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα δύο δόσεις ή ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *