Saturday , 20 April 2024

Τι προβλέπει το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων πρώτης κατοικίας

Οικονομική στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού παρέχει μέχρι τέλος του έτους το νέο πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία το οποίο θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα – γέφυρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά νοικοκυριά και επαγγελματίες που παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για δάνειο που πλήττεται βάσει ΚΑΔ από την κρίση της πανδημίας.                                                                                     

 Από την επιδότηση της μηνιαίας δόσης εξαιρούνται όσοι δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες του κορωνοϊού, όπως δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.                                                                 

Στόχος του προγράμματος είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων και να δοθεί μια ανάσα στους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να σταθούν όρθιοι λόγω της πανδημίας.                                                       

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν δάνεια που έληξαν, τόσο πριν το τέλος του 2018, όσο και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019 αλλά και δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά. Όσον αφορά το ποσοστό επιδότησης της πρώτης κατοικίας, θα διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία του δανείου (ληξιπρόθεσμο, εξυπηρετούμενο) και με την πάροδο του χρόνου θα φθίνει.                                                                                                                      

Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης 90% της μηνιαίας δόσης θα αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες και θα ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος ενώ μικρότερη θα είναι η επιδότηση για τα «κόκκινα» δάνεια.                                                                                                       

Παράλληλα η πλατφόρμα του ισχύοντος πλαισίου για την πρώτη κατοικία, θα παραμείνει ανοικτή ως το τέλος Ιουλίου, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή στη σχετική νομοθετική ρύθμιση δίνοντας έτσι μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *