Saturday , 2 November 2024

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ, Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ- «Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου επανεγκατάστασης των προσφύγων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες»

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

«Πληγή» χαρακτηρίζει τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στο μεταναστευτικό, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και προτείνει  να ενεργοποιηθεί άμεσα το σχέδιο επανεγκατάστασης των προσφύγων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, τάσσεται υπέρ μιας «δημοκρατικής και ευρωπαϊκής Τουρκίας»,η οποία θα αποτελεί «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και όχι ένα κράτος ταραξία».

Η τουρκική προκλητικότητα και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεθεί ως θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ουκ ολίγες φορές. Πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη την απειλητική – εκβιαστική στάση της Τουρκίας;

«Είχα την τιμή στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είμαι πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, της Επιτροπής που ασχολείται με την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Μέσα και από αυτή την Επιτροπή αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαμε δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά προς την τουρκική πλευρά ότι ένταξη στην Ευρώπη σημαίνει πριν και πάνω απ’ όλα σεβασμός και αποδοχή των αρχών και των αξιών της Ευρώπης. Δυστυχώς, η Τουρκία παραμένει μία χώρα με σαφή έλλειμμα δημοκρατίας που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, μία χώρα που δεν σέβεται την ελευθεροτυπία και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Για όλους αυτούς τους λόγους υιοθετήσαμε, με μεγάλη πλειοψηφία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισμα που αποφάσιζε το ‘πάγωμα’ των ενταξιακών συνομιλιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κλείνει την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία. Αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μία δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία, πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και όχι ένα κράτος ταραξία. Το κλειδί, όμως, για την πόρτα της Ευρώπης το κρατάει στα χέρια της η τουρκική ηγεσία. Απλά πρέπει να γνωρίζει σαφώς κάτι πολύ σημαντικό. Η Ευρώπη ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται».

Όσον αφορά τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας κατά των ελληνικών χωρικών υδάτων και της κυπριακής ΑΟΖ, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα των ενεργειών της Τουρκίας;

«Οι εκθέσεις προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκία καταδικάζουν απερίφραστα τις απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών. Και εξειδικεύουν ιδιαίτερα τόσο στις συνεχείς παραβιάσεις κατά του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, όσο και στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, όπως γνωρίζετε στην τελευταία  Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω της παράνομης παρουσίας του Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Θέλω, όμως, με την ευκαιρία να σας θυμίσω και δύο πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Αμερικανού προέδρου, Τζον Κένεντι στο Βερολίνο, ότι σε αυτό το θέμα ‘είμαι Κύπριος’. Ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε τονίσει σε ταξίδι του στην Κύπρο πως ‘η Τουρκία δεν έχει απέναντί της τις 800.000 των Κυπρίων πολιτών αλλά τα 520 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών’».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  κατηγόρησε την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «διστάζει  να εφαρμόσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας».Τι απαντάτε;

«Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ στα πρώτα του βήματα από τα αντιπολιτευτικά έδρανα κάνει ένα πισωγύρισμα στην ασόβαρη αντιπολίτευση του 2012-2014. Που μπορεί να τον οδήγησε τότε μεν στην κυβέρνηση αλλά οδήγησε και τη χώρα λίγο πριν τη σύγκρουση με τα βράχια. Θα περίμενα ειλικρινώς μία διαφορετική προσέγγιση λόγω της κυβερνητικής του εμπειρίας. Αξιόπιστη πλέον και όχι την κλασσική εφηβική του προσέγγιση. Η Ελλάδα έχει μπροστά της δύσκολα προβλήματα. Και αυτό που σήμερα απαιτείται είναι συναίνεση σε μία εθνική στρατηγική για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα πριν να μας υπερβούν. Είναι άκαιρο, άκυρο και εκτός εποχής μία δομική αντιπολίτευση του ‘όχι σε όλα’. Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μία πολύ έντονη συζήτηση για το αν ήταν ή δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν το 2015, αν είχαν σχέδιο ή δεν είχαν και για το αν θα έπρεπε να επιδιώξουν με όχημα την προεδρική εκλογή την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Για όλα αυτά δεν απαιτείται καμία συζήτηση. Απάντησε, με πολύ εμφατικό τρόπο ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου. Το ερώτημα σήμερα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα συμβάλλει δημιουργικά ή όχι στην ανόρθωση της χώρας. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα η απάντηση είναι ‘όχι’. Εύχομαι, αν και δεν το ελπίζω, να μας διαψεύσουν θετικά».

Ποια πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το μεταναστευτικό;

Η κυβέρνηση βλέποντας το πρόβλημα κατάματα απορρίπτει τις ιδεοληπτικές ‘λογικές’ του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόσφυγας και οικονομικός μετανάστης είναι το ίδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η επιστροφή στην Τουρκία ή στον τόπο καταγωγής τους όσων δεν το δικαιούνται. Σας θυμίζω ότι ελάχιστοι μετανάστες επιστράφηκαν στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι για το 2020 η επαναπροώθηση τουλάχιστον 10.000 μεταναστών. Αυτή την εβδομάδα τέθηκε για διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για το άσυλο. Ένα νομοθέτημα που δείχνει πραγματικό και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων, των ανθρώπων δηλαδή που έχουν αφήσει πίσω του τις φωτιές του πολέμου και οι οποίοι δικαιούνται άσυλο, με βάση και το ενωσιακό δίκαιο. Αλλά απαιτεί από τους αιτούντες ασύλου πλήρη ανταπόκριση στην υποχρέωση συνεργασίας με τις εθνικές αρχές, εντάσσει στο σύστημα μόνο εκείνους που έχουν προσφυγικό προφίλ και συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους. Ενώ απεντάσσει άμεσα όλους εκείνους που παρελκυστικά υποβάλλουν αιτήματα ασύλου για να αποφύγουν την επιστροφή τους.

Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα δημιουργείται πραγματικά η αίσθηση ύπαρξης κράτους στους υπηκόους τρίτων χωρών ενώ η χώρα αποκτά ένα νόμο περί διεθνούς προστασίας στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι οδηγίες που διέπουν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου σε ό,τι αφορά την υποδοχή, τη διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων. Και βάζουμε τέλος σε μία μεγάλη πληγή. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που θα εμπλέκονται στο σύστημα θα είναι πιστοποιημένες. Και αυτό γιατί πρέπει να προστατευτεί το σύστημα ασύλου από ΜΚΟ που δεν λειτουργούν σωστά αλλά και να αναδειχθούν οι ΜΚΟ που πραγματικά προσφέρουν υπηρεσίες.  Και αφήνουμε παράλληλα πίσω μας ένα προβληματικό και παρελκυστικό σύστημα που κατασκεύασε μία ιδεοληπτική κυβέρνηση και στην ουσία λειτούργησε ως πόλος έλξης μεταναστών. Η Ελλάδα και η Ιταλία, οι κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης σηκώνουν το μεγάλο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Δεν πρέπει να μείνουν μόνες και αβοήθητες. Αυτό το μεγάλο βάρος πρέπει να επιμεριστεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου επανεγκατάστασης των προσφύγων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αφήνοντας στην άκρη ‘εθνικούς εγωισμούς’. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιβάλλει κυρώσεις στα μέλη της που δεν συμμορφώνονται».

Η χρεοκοπία της Thomas Cook, δημιούργησε τεράστια ανησυχία και σημαντικά προβλήματα, τόσο στους τουριστικούς φορείς της χώρας μας όσο και στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προχωρήσει σε νομοθετικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά παρόμοιες εξελίξεις;

«Η χρεοκοπία της Thomas Cook δημιούργησε πολύ σημαντικά προβλήματα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα στον ελληνικό τουρισμό, ένα πολύ σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη χώρα μας περισσότερο από 1.100 ξενοδοχεία από τα περίπου 10.000 που υπάρχουν είχαν συνεργασία με τον τουριστικό όμιλο, μερικά εκ των οποίων αποκλειστική.

Σε ερωτήσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο εγώ, όσο και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές θέσαμε το θέμα της χρεοκοπίας  και ζητάμε τη λήψη σειρά μέτρων ώστε να αποτραπεί και να αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοια αρνητική εξέλιξη. Μέτρα όπως η δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός συνεγγυητικού ταμείου ώστε να αντιμετωπίζονται στο μέλλον παρόμοια προβλήματα. Παράλληλα ζητάμε να υπάρξει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων στον τομέα του τουρισμού. Ενώ την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα συζητηθεί διεξοδικά το τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησε η χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού της Thomas Cook».

Η επιβολή δασμών σε σειρά αγροτικών προϊόντων της χώρας μας από τις ΗΠΑ πιστεύετε ότι θα επηρεάσει σημαντικά την αγροτική οικονομία της χώρας;

«Ο εμπορικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος με την επιβολή, υπό τη μορφή αντιποίνων, τιμωρητικών δασμών σε σειρά προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πλήξει καίρια την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Θα προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία. Σε πρόσφατη ομιλία της η νέα Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την είχε υπολογίσει σε ένα ποσό ίσο με την οικονομία της Ελβετίας ή περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μία απόφαση, όμως, που ασφαλώς θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Με συντονισμένες ενέργειες η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε την εξαίρεση του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών, δύο προϊόντων που αποτελούν το 50% των συνολικών ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της για την εξαίρεση από την τελική λίστα και άλλων εμβληματικών αγροτικών μας προϊόντων όπως η φέτα και τα ροδάκινα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη σχετική μου ερώτηση στην απάντηση της  δηλώνει ότι  παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επικράτηση του διαλόγου, ιδίως μεταξύ σημαντικών εταίρων, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τονίζει ότι γνωρίζει πολύ καλά τις ευαισθησίες για τα προβλεπόμενα αρνητικά μέτρα και τον ενδεχόμενο αντίκτυπο τους στον ελληνικό αγροτικό τομέα.

Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Το ζήτημα της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι ένα θέμα το οποίο έφτασε από τον Πρόεδρο της ΝΔ στην Βουλή. Ο κόσμος διερωτάται γιατί τώρα και όχι στο παρελθόν η ψήφος των αποδήμων; Υπήρχε δυσκολία ως προς την νομοθέτηση;

«Ήταν πράγματι μία μεγάλη εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχαμε δώσει οριστική λύση εδώ και χρόνια. Άλλωστε όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν εδώ και αρκετό καιρό στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική Βουλή –θέλω να ελπίζω ομόφωνα- θα υιοθετήσει τη δυνατότητα των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό από τις επόμενες κιόλας εκλογές να ψηφίζουν και στις εθνικές εκλογές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται μεν την ψήφο των ομογενών στις εθνικές εκλογές αλλά αντιδρά και δεν επιθυμεί η ψήφος αυτή να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ειλικρινά μου κάνει πολύ κακή εντύπωση όλοι αυτοί που σε κάθε τρίτη τους λέξη δηλώνουν ότι μιλούν εξ ονόματος της Δημοκρατίας και του λαού να θεωρούν τους Έλληνες του εξωτερικού –που είναι μάλιστα εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα μπορούσαν να προσέλθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν- πολίτες δεύτερης κατηγορίας που η ψήφος τους θα είναι ‘διακοσμητική’».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *