Friday , 26 April 2024

Τον Νοέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» – Αυξημένα τα ποσοστά των επιδοτήσεων

Στις αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσει το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ». Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών, που αποτελεί το διάδοχο σχήμα των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», με ενισχυμένο προϋπολογισμό –που ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ-, αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων, με γνώμονα την μεγιστοποίηση του οφέλους ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι το 2009 παρουσίασε -ως υπουργός Ανάπτυξης τότε- το πρώτο «Εξοικονομώ» που εξελίχθηκε στο δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι έως τώρα χάρη στα προγράμματα αυτά έχει επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 130.000 κατοικιών.

“Τώρα παρουσιάζουμε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα, το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» που στοχεύει πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Είναι ένα πρόγραμμα απόλυτα προσαρμοσμένο στις επιταγές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Προγράμματα σαν και αυτό αγκαλιάζονται από την ΕΕ ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Γι΄αυτό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό πυλώνα για το «Κύμα Ανακαινίσεων» που προβλέπει ότι θα δοθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε όλη την Ευρώπη” επεσήμανε.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης υπογράμμισε ότι «Το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ έχει υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο που «κουμπώνει» τόσο με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα όσο και με τη γενικότερη ευρωπαϊκή ατζέντα για την εξοικονόμηση ενέργειας, που δίνει έμφαση στην ενεργητική εξοικονόμηση.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός τόνισε ότι το «Εξοικονομώ» είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα που στηρίζεται σε ευρωπαϊκούς πόρους για τρεις λόγους:
Πρώτον, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας που είναι βασικός στόχος της χώρας. Δεύτερον, βοηθά τους πολίτες να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, άρα βοηθά τους πολλούς. Τρίτον, ενεργοποιεί άμεσα την οικοδομή και τα δεκάδες επαγγέλματα που συνδέονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, επομένως δίνει ισχυρή ώθηση στην οικονομία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *