Στη Χαλκιδική, μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου ποδιού, βρίσκεται η Αμμουλιανή, ένα από τα μικρότερα νησιά της Ελλάδας και το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής. Ένα ακόμη νησί με «100% πληρότητα στα καταλύματα. Αν δεν έχει κλείσει κάποιος δωμάτιο, θα καταφέρει να μείνει στο νησί μόνο από τύχη, αν θα υπάρξει κάποια ακύρωση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει κατάλυμα», υπογραμμίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής Νικήτας Μαρτυγάκης.
Πόσο στοιχίζει η διαμονή
Και όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου «σε αυτούς του ρυθμούς κινηθήκαμε τον Ιούλιο. Έτσι κυλά και ο Αύγουστος. Για τον Σεπτέμβριο, έχουμε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πληρότητα 100%, είμαστε στους ρυθμούς του Αυγούστου. Από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά πάμε γύρω στο 70%-80%». Η Αμμουλιανή δεν είναι ένα φτηνό νησί αλλά ούτε κι ακριβό», αναφέρει ο κ. Μαρτυγάκης. Και διευκρινίζει «είναι για όλα τα βαλάντια. Σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή σε δωμάτιο ξενοδοχείου η τιμή ξεκινά από 60 με 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι 400-500 ευρώ η σουίτα, ή μια πολυτελής βίλα, ή τετράστερο ξενοδοχείο. Όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι πολύ καλές υπηρεσίες και διαμονή προσφέρονται και στα ξενοδοχεία τριών αστέρων. Γι’ αυτό και λέω πως οι τιμές ποικίλλουν».
Αισιοδοξία το 2024 να… κλείσει με τη δυναμική του 2023
Δύσκολη εξίσωση ο τουρισμός φέτος για τη Χαλκιδική, αφού όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου «φέτος η αλήθεια είναι ότι όπως κι σ’ όλη η Χαλκιδική είχαμε μια πτώση στον τουρισμό από την Ευρώπη της τάξης του 20%. Δεν ήμασταν όπως πέρσι, το 2023, αλλά αναπληρώθηκε από τη Βαλκανική αγορά. Όμως ο κόσμος δεν έχει τη δυναμική που είχε πέρσι όσον αφορά την αγοραστική δύναμη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χρονιά θα βγει σαν το 2023. Πιστεύω ότι τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου νομίζω ότι θα έχουμε πλησιάσει το 2023».
Βαλκάνιοι, Ευρωπαίοι και Ομογένεια στηρίζουν το νησί
Τώρα όσον αφορά την επισκεψιμότητα των τουριστών και πάλι οι Έλληνες αποτελούν τη… μειοψηφία. Όπως λέει ο κ. Μαρτυγάκης «έχουμε και Έλληνες τουρίστες, αλλά σε όλη τη σεζόν σχεδόν το 80%-90% είναι Βαλκάνιοι, δηλαδή Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι, επίσης Ευρωπαίοι από Ιταλία, Γερμανία, από Αγγλία και Ολλανδία. Τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίζονται λίγοι Αμερικάνοι, Ελληνοαμερικάνοι, Αυστραλοί, επίσης η ομογένεια στηρίζει πολύ το νησί μας».
Ημερήσιοι επισκέπτες
Η πρόσβαση στην Αμμουλιανή γίνεται από την Τρυπητή, κοντά στην Ουρανούπολη, και η μετάβαση στο μικρό νησί γίνεται σε μόλις λίγα λεπτά με το καραβάκι. Και ο πρόεδρος πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής Νικήτας Μαρτυγάκης δεν παραλείπει να μιλήσει και για τους ημερήσιους επισκέπτες. Όπως λέει «αξίζει να αναφερθεί ότι η Αμμουλιανή δεν έχει μόνο τους διαμένοντες τουρίστες που έρχονται για διακοπές. Έχει πάρα πολλούς ημερήσιους επισκέπτες από τη Σιθωνία, από το πρώτο και δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, από την Ουρανούπολη, από τη Σάρτη έχουμε ημερόπλοια. Τα τελευταία χρόνια είναι έντονη και η παρουσία σκαφών, γιοτ, ιστιοφόρων και αρκετά ταχύπλοων, που είναι νοικιασμένα από τις γύρω περιοχές, οπότε αναπτύσσεται ένας διπλάσιος όγκος τουριστών στο νησί».