Thursday , 25 April 2024

Τουριστικά καταλύματα: Δεν ξεπέρασαν το 25% οι πληρότητες φέτος

Χαμένη χαρακτηρίζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος τη εφετινή τουριστική χρονιά για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που έληξε άδοξα και νωρίτερα του αναμενόμενου, με όσα από τα καταλύματα εν τέλει λειτούργησαν να οδηγούνται σε πρόωρο κλείσιμο, εξαιτίας των ανύπαρκτων κρατήσεων.

Σημειώνεται ότι η τουριστική σεζόν έπαυσε για ορισμένους στα τέλη Αυγούστου και για την πλειοψηφία νωρίς μέσα στον Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την ΣΕΤΚΕ οι πληρότητες φέτος δεν ξεπέρασαν το 25% εμφανίζοντας εξαιρετικά μειωμένα έσοδα, τη στιγμή που τις επιχειρήσεις του κλάδου κλυδωνίζει η αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά. Αναλογιζόμενη αυτές τις συνθήκες, η Συνομοσπονδία  εκφράζει τους φόβους της για την βιωσιμότητα των επιχειρήσων καθώς, όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος να μπουν λουκέτα σε έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου γίνεται όλο και πιο ορατός. 

Ένα βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο κλάδος και θίγει η ΣΕΤΚΕ είναι η έλλειψη ρευστότητας, «αφού τόσο για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας, όσο και για εκείνο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας-ΤΕΠΙΧ, οι τράπεζες καθυστερούν την εκταμίευση των χρημάτων εδώ και μήνες» εξηγεί η Συνομοσπονδία . 

«Την ίδια στιγμή που ο κλάδος έχει «στραγγίξει» από ρευστότητα, οι επιταγές «τρέχουν», επιδεινώνοντας τη δυσκολία επιβίωσης των επιχειρήσεων. Σε λίγες ημέρες, μάλιστα, που λήγει και το διάστημα της παράτασης που είχε δοθεί, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν στον Τειρεσία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «άνθρακας» αποδεικνύεται και η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού τα ποσά που προβλέπονται δεν ανταποκρίνονται ούτε στα λειτουργικά κόστη ενός μήνα. ”Στεγνές” από ρευστό και αντιμέτωπες με μια σειρά προβλημάτων, η επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων μοιάζει, δυστυχώς, με μακρινό όνειρο», καταλήγει. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *