Thursday , 25 April 2024

Τουρκία: Εφιάλτης χωρίς τέλος η αναζήτηση κάτω από τα ερείπια – Πάνω από 41.000 οι νεκροί του Εγκέλαδου

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του φουνικού σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία. Πάνω από 41.000 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα χαλάσματα στη νότια Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία με τις επιχειρήσεις διάσωσης να πλησιάζουν στο τέλος τους.
Ολόκληρες πόλεις και χωριά και στις δύο χώρες έχουν ισοπεδωθεί, αφήνοντας πολλούς επιζώντες άστεγους κάτω από αντίξοοες καιρικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να κατεβαίνει τη νύχτα σε βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Τουλάχιστον 41.791 κτήρια σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους τεράστιους σεισμούς κατέρρευσαν επί τόπου ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές,
Ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ είπε ότι σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις ζημιών σε κτίρια εντός μιας εβδομάδας και να ξεκινήσουν την κατασκευή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Ανασύρονται ακόμη επιζώντες
Μια εβδομάδα και δύο μέρες μετά τους σεισμούς, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν στους δρόμους, χωρίς να έχουν βρει καταφύγιο. Μερικοί περιμένουν ακόμη μπροστά στα κτήρια που έχουν καταρρεύσει μέχρι να ανασυρθούν τα πτώματα των αγαπημένων τους. Και ενώ περνούν οι ώρες και σβήνουν και οι τελευταίες προσδοκίες για ζωή στα χαλάσματα, δέκα άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια 208 ώρες μετά το φονικό σεισμό.


Κίνδυνος μολύνσεων
Εν τω μεταξύ για τους σεισμόπληκτους ελλοχεύει ένας νέος κίνδυνος, καθώς οι μολύνσεις και οι ασθένειες είναι προ των πυλών. Η Τουρκάλα ειδικός επιστήμονας, Φιρντέβς Ακσόι, μιλώντας σε τουρκικά μέσα, προειδοποίησε ότι «το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα νερά όπου η υγιεινή επιδεινώνεται» και πρόσθεσε «…μετά τους σεισμούς και τις φυσικές καταστροφές, βλέπουμε περισσότερες ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό, ιδίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε νερό, της υποβάθμισης των υγιεινών περιβαλλόντων όπως οι τουαλέτες και της ανάμειξης του νερού με τις αποχετεύσεις».Η δρ. Ακσόι τόνισε ότι μπορεί να εμφανιστούν δερματικές μολύνσεις, ειδικά σε όσους βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια. Υπογράμμισε πως μία από τις καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επιζώντες του σεισμού είναι η αύξηση των τρωκτικών «τόσο λόγω της αλλοιωμένης τροφής όσο και της υποβάθμισης των υποδομών των αποχετεύσεων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *