Friday , 19 April 2024

Το έγκλημα της χούντας στην Κύπρο και η… «αυτοσυγκράτηση» (!) που επέδειξε, τη στιγμή της τουρκικής εισβολής

Του Γ. Κατσιάνη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, η οποία προκάλεσε το θάνατο 6.000 Ελληνοκυπρίων και το ξεριζωμό 200.000 ανθρώπων, το thesseconomy παρουσιάζει σήμερα πτυχές του κοινού πορίσματος που συνέταξαν το 2018 τα κοινοβούλια της  Ελλάδας και την Κύπρου για την εθνική τραγωδία του Ιουλίου του 1974.

«Γνωρίζαμε ότι θα γίνει εισβολή από τον Απρίλιο…»

Ο υπολοχαγός, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) που δρούσε στην Κυρήνεια.

Στην κατάθεση του, στην διακοινοβουλευτική επιτροπή για το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου, το 1986, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι προετοιμασίες (για την εισβολή) άρχισαν από τον Απρίλιο».

«Η ηγεσία δεν έπρεπε να έχει αμφιβολίες ως προς την επικείμενη τουρκική ενέργεια», δήλωσε ο Σημαιοφορίδης και σημείωσε ότι το διάστημα Απριλίου-Ιουλίου 1974 πραγματοποιήθηκαν «πτήσεις αεροπλάνων και ασκήσεις τριών συνταγμάτων».

«Οι Τούρκοι μπλοφάρουν όπως το 1967»

Ωστόσο, παρά την ενημέρωση για τις ασκήσεις ετοιμότητας της Άγκυρας, η χούντα των Αθηνών είχε μετατραπεί σε παθητικό δέκτη των εξελίξεων.

Ακόμα και όταν οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν απόβαση στη Μεγαλόνησο, στις 5.20 το πρωί του Σαββάτου 20 Ιουλίου, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) συνιστούσε…αυτοσυγκράτηση!

«Μόλις στις 8.40 (σχεδόν δυόμιση ώρες αργότερα) διατάχτηκε η εφαρμογή των σχεδίων (άμυνας κατά της εισβολής) και μάλιστα όχι από το διοικητή ΓΕΕΦ αλλά τηλεφωνικώς από τον υποστράτηγο Χανιώτη που υπηρετούσε ως αρχηγός του Α’ κλάδου στο ΑΕΔ», τονίζεται, μεταξύ άλλων στο κοινοβουλευτικό πόρισμα.

Αποκαλυπτική του εφησυχασμού που διακατείχε το καθεστώς Ιωαννίδη είναι η αναφορά του τότε διοικητή ΓΕΕΦ, ταξίαρχου Γεωργίτση,  λίγες ώρες πριν την απόβαση του «Αττίλα» στην Κύπρο.

«Οι Τούρκοι μπλοφάρουν όπως το 1967 ήταν η στερεότυπος απάντησις…» του ΑΕΔ, αναφέρει μεταξύ άλλων στην αναφορά του ο Γεωργίτσης.

«Οι Τούρκοι μάλλον κάνουν απόβαση», ενημερώνει εκ νέου το αρχηγείο ο Γεωργίτσης για να λάβει την αποστομωτική απάντηση «αυτοσυγκράτηση»!!

Η 1η μοίρα καταδρομών και τα αεροσκάφη  «ΝΟΡΑΤΛΑΣ»

Πολλά ερωτηματικά γεννά και η περίπτωση της μεταφοράς της 1ης μοίρας καταδρομών με αεροσκάφη, τύπου «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» από την Σούδα της Κρήτης στη Λευκωσία.

«Από τα 15 συνολικά αεροσκάφη μόνο τα 13 έφτασαν στην Κύπρο καθώς τα δύο έχασαν τον προσανατολισμό τους και προσγειώθηκαν τελικά στη Ρόδο», σημειώνεται στο πόρισμα.

Ωστόσο, από τα 13 αεροσκάφη που έφτασαν στη Μεγαλόνησο, το ένα καταρρίφτηκε από αντιαεροπορικά πυρά, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 28 στρατιώτες και του πλήρωμα του.

«Ως κύρια αιτία (του δυστυχήματος) θεωρείται ότι το σήμα με το οποίο δεσμεύονταν τα αντιαεροπορικά πολυβόλα εκδόθηκε…μόλις μισή ώρα πριν από τον χρόνο άφιξης του πρώτου αεροσκάφους στο αεροδρόμιο προορισμού του», τονίζεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *