Tuesday , 16 April 2024

Το έλατο κερδίζει τις… καρδιές των καταναλωτών-Ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις οι ελατοπαραγωγοί

“Φέτος κόψαμε περίπου 35.000 δέντρα που βγήκαν στις αγορές σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα και κάποια πήγαμε στο Βόλο. Μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις. Περισσότερα θα γνωρίζουμε την ερχόμενη εβδομάδα που θα έχουν επιστρέψει και όλοι οι ελατοπαραγωγοί στον Ταξιάρχη” λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχης και ελατοπαραγωγός Γιάννης Ξάκης.
Από τις 25-26 Νοεμβρίου ξεκίνησε η προμήθεια των χριστουγεννιάτικων δένδρων στην αγορά. “Τώρα οι παραγωγοί αρχίζουν και επιστρέφουν στο χωριό μας.Θα τελειώσουν τις πωλήσεις αυτές τις μέρες”, σημειώνει ο κ. Ξάκης. Και προσθέτει “ο κόσμος αγοράζει δένδρα. Η κίνηση φέτος είναι ίδια όπως και πέρυσι. Κάποιοι παραγωγοί μας από Θεσσαλονίκη και Αθήνα επέστρεψαν ήδη πριν από δύο ημέρες γεγονός που σημαίνει ότι η χρονιά ήταν καλή για μας”.
Αναφερόμενος στην τιμή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου ο κ. Ξάκης διευκρινίζει “στην Αθήνα οι τιμές είναι λίγο πιο υψηλές, γιατί είναι μεγαλύτερες οι αποστάσεις άρα και τα έξοδα. Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές είναι καλύτερες γιατί είναι κοντά στο χωριό μας και δεν έχουμε ιδιαίτερα έξοδα στη μεταφορά των ελάτων. Το ύψος του δέντρου κυμαίνεται από 1,5 -2 μέτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι τρία, τέσσερα πέντε ή και περισσότερο. Έχουν κάποια δέντρα συγκεκριμένες τιμές. Η τιμή τους αρχίζει από περίπου 40 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 100 ευρώ. Είναι ανάλογη με το δέντρο”.
Το πρώτο δέντρο που άναψε φέτος πρώτο όχι μόνο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη αλλά “παγκοσμίως θα έλεγα ήταν στην πλατεία του χωριού μας” αναφέρει ο πρόεδρος του Ταξιάρχη και συμπληρώνει: “Ανάψαμε ένα δέντρο ύψους 16 μέτρων την παραμονή της γιορτής των Αρχαγγέλων, πολύ νωρίς γιατί είναι η γιορτή του πολιούχου του χωριού μας. Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά έχουν ανάψει δέντρα από τον Ταξιάρχη”.
Και προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ξεκαθαρίζει “όλα αυτά τα δέντρα που διοχετεύουμε στην αγορά τα καλλιεργούμε. Δεν κόβονται δέντρα από το δάσος”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι “το 90% των κατοίκων του Ταξιάρχη ασχολούνται, άλλος περισσότερο ή άλλος λιγότερο, με το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο χωράφι μου, στο κτήμα όπου σπέρνω. Αυτά τα δέντρα που κόψαμε για να τα δώσουμε στην αγορά εμείς τώρα τα σπέρνουμε. Εκεί που κόψαμε ένα εμείς σπέρνουμε δύο. Το δέντρο θέλει και 10 χρόνια για να μεγαλώσει. Κάθε χρονιά κάνουμε το ίδιο”, δηλώνει ο κ. Ξάκης ευχόμενος “καλά Χριστούγεννα σε όλον τον κόσμο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *