Thursday , 28 March 2024

Το αλαλούμ του e-ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ οφειλών  

Του Γ. Κατσιάνη

Κωμικοτραγικές καταστάσεις επικρατούν στον ΕΦΚΑ και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όπως καταγγέλλουν λογιστές και φοροτεχνικοί.

Ο λόγος είναι η «εμφάνιση» στο ηλεκτρονικό σύστημα του e-ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ οφειλών, που άλλοτε είναι ορθές και άλλοτε εσφαλμένες, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν ασφαλιστικές ενημερότητες, να χάνονται ρυθμίσεις και αρκετοί πολίτες που χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη, να εμφανίζονται ανασφάλιστοι», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Λογιστών  Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας.

Τι χρωστάω στα ασφαλιστικά ταμεία;

Ο…Γολγοθάς του φορολογούμενου ξεκινά όταν ζητά από τον λογιστή του να τον ενημερώσει σχετικά με τις οφειλές που έχει στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Για να απαντήσουμε χρειάζεται είσοδος στον ΕΦΚΑ με κωδικούς taxis και αν υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών (πράγμα ιδιαίτερα σύνηθες) είσοδος στο ΚΕΑΟ με ξεχωριστούς κωδικούς για να ελέγξουμε αν οι οφειλές μας βρίσκονται εκεί. Αν υπάρχουν και οφειλές από πρώην ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ -ανάλογα την περίπτωση- οι οποίες έχουν ‘πέσει’ στο ΚΕΑΟ, χρειαζόμαστε επιπλέον κωδικούς. Αν υπάρχουν και οφειλές στο πρώην ΙΚΑ που έχουν ‘πέσει’ στο ΚΕΑΟ πρέπει να μπούμε με τους κωδικούς του ΙΚΑ», υπογραμμίζει η Ένωση Λογιστών  Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας και σημειώνει ότι η κατάσταση που επικρατεί «καταδεικνύει ότι το ‘ΕΝΙΑΙΟΣ’ στα αρχικά του ΕΦΚΑ είναι μόνο κατ’ όνομα και επ’ ουδενί δεν συμβαδίζει μα την πραγματικότητα».

Από πού προέρχονται οι οφειλές; 

Η ταλαιπωρία όμως συνεχίζεται για τον φορολογούμενο  καθώς, σύμφωνα με την Ένωση, ο ΕΦΚΑ σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζει την πληρωμή αλλά αργεί να εμφανίσει την εξόφληση!

«Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που ‘κρέμεται’ στο σύστημα μια πληρωμή επί 15-20 ημέρες ενώ παράλληλα παραμένει και η οφειλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πελάτης ο οποίος έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει να μην μπορεί να πάρει άμεσα το δικαιολογητικό που θέλει (ασφαλιστική ενημερότητα ή ασφαλιστική κάλυψη κτλ)», επισημαίνεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *