Του Γ. Κατσιάνη
Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιείται με φόντο, την ένταση στην Μέση Ανατολή που πυροδότησε η δολοφονία Σουλεϊμανί και την προκλητικότητα της Άγκυρας στο χώρο της Ν. Α. Μεσογείου.
Με μια δεύτερη ματιά ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι τα γεγονότα αυτά θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην σύσφιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, στην κατεύθυνση της οποίας κινείται και η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.
Άλλωστε, η απόφαση της Ουάσιγκτον για την αξιοποίηση υποδομών (λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Βόλου) και στρατιωτικών εγκαταστάσεων (110 Πτέρυγα Μάχης) καταδεικνύει και την πρόθεση που υπάρχει για μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την Άγκυρα στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόσφατη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), μέσω της οποίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Δένδιας και Μ. Πομπέο είχαν επισημάνει την αναβάθμιση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας.
Την ίδια ώρα, η συμμετοχή αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών (Exxon Mobil) στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, νοτιοδυτικά της Κρήτης, η σύμπλευση Αθήνας και Ουάσιγκτον στη Λιβύη (στρατηγός Χαφτάρ) και η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο αποτελούν στοιχεία που ανασυνθέτουν το πλέγμα των γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
«Η αξιοποίηση του θαλάσσιου υπεδάφους στο Αιγαίο από αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες καθιστούν την περιοχή, την πλέον ασφαλή από οποιαδήποτε ξένη επιβουλή», μου έλεγε προ ετών υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Το δόγμα αυτό που υιοθέτησε πρώτη η Λευκωσία και ακολουθεί πλέον και η Αθήνα, αποτελεί εκ του αποτελέσματος και την καλύτερη απάντηση στους λεονταρισμούς της Άγκυρας, η οποία μοιάζει περισσότερο με «θηρίο στο κλουβί»…