Thursday , 28 March 2024

Το δίκτυο Housing for all – προσιτή στέγαση στην Ευρώπη.

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Παρατηρείται έλλειψη προσιτής και κοινωνικής κατοικίας στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις στην προσιτή και κοινωνική στέγη είναι πολύ περιορισμένες. Το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. καθώς και η κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις αποτελούν παράγοντες περιορισμού, παρεμποδίζοντας την προσπάθεια των πόλεων και των δημοτικών αρχών τους να παρέχουν κοινωνική και προσιτή οικονομικά κατοικία.

Η πρωτοβουλία “HOUSING FOR ALL” φέρνει κοντά ενώσεις και συλλόγους ενοικιαστών, συνδικάτα, κοινωνικούς και εκκλησιαστικούς φορείς, οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπους συμφερόντων φοιτητών, συνταξιούχους, εκπροσώπους δικτύων πόλεων και ιδιώτες που αγωνίζονται για μια πιο προσιτή στέγαση στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, οι ενώσεις καταναλωτών κάνουν έκκληση για στήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.

Συγκεκρινένα, το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συμμετέχει μαζί με φορείς και οργανώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για προσιτή και κοινωνική κατοικία στην Ευρώπαϊκή πρωτοβουλία housing for all. Καλούν τους πολίτες να στηρίξουν με την υπογραφή τους ενημερώνοντας φίλους και γνωστούς για αυτήν την τόσο σημαντική πρωτοβουλία.

Όσο περισσότερες υπογραφές συγκεντρωθούν τόσο το καλύτερο γιατι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο νομικό και οικονομικό πλαίσιο, ώστε η οικονομικά προσιτή στέγαση να καταστεί δυνατή για όλους στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει:

-τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων σε κοινωνικά και οικονομικά προσιτά στέγη,

-τη μη εφαρμογή των κριτηρίων του Maastricht στις δημόσιες επενδύσεις σε κοινωνικά και οικονομικά συμφέρουσες κατοικίες,

-την καλύτερη πρόσβαση των κατασκευαστών μη κερδοσκοπικών και βιώσιμων κατοικιών σε χρηματοδότηση της ΕΕ,

– κοινωνικούς κανόνες βάσει την ανταγωνιστικότητα για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις και την

-την κατάρτιση στατιστικών για τις ανάγκες στέγασης στην Ευρώπη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *