«Το κάπνισμα ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους βοηθά στη διάδοση του κορωνοϊού»

«Το κάπνισμα ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους βοηθά στη διάδοση του κορωνοϊού»

1017
SHARE

Την αποκάλυψη ότι το κάπνισμα ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους μπορεί να μεταφέρει νανοσωματίδια του κορωνοϊού έκανε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Όπως τόνισε, «τα σωματίδια του καπνού είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερα από αυτά του κορονοϊού και μπορούν να εισχωρήσουν μεταφέροντάς τον ακόμη και από απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων σε εξωτερικό χώρο μέσα από τη μάσκα που φοράμε».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η ποιότητα της μάσκας που φοράμε.

«Σε χώρους με έντονο ιικό φορτίο όπως είναι ο χώρος ενός σουπερμάρκετ , ο οποίος δεν αερίζεται καλά, μια υφασμάτινη μάσκα δεν προστατεύει αρκετά ενώ μια χειρουργική μάσκα προστατεύει περισσότερο, αλλά όχι απόλυτα», επισήμανε ο κ. Λογοθετίδης.

«Δύσκολη η εβδομάδα που διανύουμε για το ΕΣΥ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί. Ωστόσο, από το τέλος της εβδομάδας, σταδιακά τα στοιχεία θα αρχίσουν να βελτιώνονται και η κατάσταση να αποκλιμακώνεται», σημείωσε ο κ. Λογοθετίδης ενώ όσον αφορά τα Χριστούγεννα εκτίμησε ότι «θα γιορτάσουμε οικογενειακά και με πάρα πολύ προσοχή».   

LEAVE A REPLY