Saturday , 20 April 2024

Το μοντέλο «ακορντεόν» δεν αρκεί για να μείνει ζωντανή η ελληνική οικονομία, εν μέσω πανδημίας

Του Γ. Κατσιάνη

Το 2020, η κυβέρνηση χρειάστηκε να διαθέσει το ποσό των 23,5 δισ. ευρώ για να διατηρήσει «ζωντανή» την ελληνική οικονομία από το διπλό lockdown της πανδημίας.

Στόχος ήταν οι πόροι αυτοί  να λειτουργήσουν ως κυματοθραύστης για την ασθμαίνουσα εγχώρια οικονομία, με το ΑΕΠ ωστόσο να καταγράφει απώλειες 10%, στο κλείσιμο της χρονιάς.

Οι προσδοκίες για φέτος είναι καλύτερες για την ελληνική οικονομία, δεδομένης της ελπίδας που δημιουργούν οι επικείμενοι εμβολιασμοί.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην ετήσια έκθεση του προϋπολογισμού, η οποία εκτιμά ότι το 2021 θα κλείσει με ανάπτυξη 4,2%.

Θεωρώ ότι πρόκειται για υπεραισιόδοξη εκτίμηση, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το lockdown καλά κρατεί.

Τα 7,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να  διαθέσει φέτος η κυβέρνηση από τα κρατικά ταμεία φαντάζουν ως… σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστούμε ότι κάθε ημέρα lockdown συνεπάγεται απώλειες 180 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία! Δηλαδή, η κρατική ενίσχυση αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μόλις 40 ημερών μιας οικονομίας σε αργία.

Βέβαια, στην φαρέτρα του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει και τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η εισροή των οποίων ωστόσο αναμένεται από τον… Μάϊο του 2021 και έπειτα.

Πώς θα αντέξει λοιπόν η οικονομία μέχρι τότε, δεδομένου ότι η υγειονομική κρίση και οι επιπτώσεις της θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανασταλτικά στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον «για το πρώτο μισό του 2021», όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς;

Τα «λουκέτα» στα καταστήματα, η αύξηση της ανεργίας και η υπερδιόγκωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μετά τον Απρίλιο του 2021, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα μείγμα υψηλής επικινδυνότητας για την εγχώρια οικονομία, την τρέχουσα χρονιά.

Συνεπώς, απαιτείται ένα ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, το οποίο δεν θα στηρίζεται στο μοντέλο «ακορντεόν» (άνοιγμα-κλείσιμο των καταστημάτων) αλλά στην απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς, με αυστηρούς κανόνες.

Το μοντέλο της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τις περιπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων, με αποστάσεις ασφαλείας και  ποσόστωση στον αριθμό των πελατών.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να ζήσουν άλλη μια δεκαετία θυσιών και λιτότητας.

Μακροπρόθεσμα, η πανδημία μπορεί να πάψει να έχει αυτή την μορφή ωστόσο ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα, με την οποία οφείλουμε να ζούμε και να παράγουμε.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *