Wednesday , 24 April 2024

Το χαλάζι κατέστρεψε τις καλλιέργειες και μετέτρεψε σε… είδη πολυτελείας κεράσια και βερίκοκα

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί του νομού Ημαθίας, μετά την χαλαζόπτωση που έπληξε χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως κεράσια, βερίκοκα, νεκταρίνια, ακτινίδια και συμπύρηνα ροδάκινα.

«Εγώ έχω 150 στρέμματα  με δενδρώδεις καλλιέργειες από τις οποίες έπαιρνα 500 τόνους. Τα πέντε  λεπτά που είχε διάρκεια το  χαλάζι κατέστρεψε το 50% της παραγωγής μου», δήλωσε ο παραγωγός, Γιάννης Γιάννου.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η καταστροφή που προκάλεσε το χαλάζι θα επηρεάσει και την τιμή πώλησης του κερασιού.

«Εμείς καλύπτουμε το 30% της εγχώριας παραγωγής. Αν σωθούν έστω και ελάχιστα κεράσια αυτά θα πάνε στους εμπόρους καθώς δεν τα δέχονται οι συνεταιρισμοί. Οπότε θα τα διαθέσουν στην αγορά και σε υψηλότερες τιμές. Μπορεί να δούμε δηλαδή τα κεράσια να ξεπερνάνε τα 20 ευρώ το κιλό και να αγγίζουν ακόμη και τα 25 ευρώ», σημείωσε ο κ. Γιάννου.  

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή και στις βερικοκιές καθώς σε λίγες ημέρες οι παραγωγοί θα μάζευαν τους καρπούς της σοδειάς τους.

«Ακόμη περιμένουμε να έρθει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει τις ζημιές. Χάθηκε όλη η καλλιεργητική περίοδος. Πρόκειται για επιτραπέζιο φρούτο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού. Ακόμη και να μας δώσουν τις αποζημιώσεις μας, είναι δύσκολο να ξανακαλλιεργήσουμε λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής», τόνισε ο αγρότης, Θωμάς Πεχλιβανίδης. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *