Saturday , 20 April 2024

Το χριστουγεννιάτικο “δώρο” των 120 ευρώ στους στρατιωτικούς, το “κούρεμα” στις λειτουργικές δαπάνες και τα…“παγωμένα” στρατόπεδα

Του Γ. Κατσιάνη

Ενθουσιασμό στις τάξεις των στρατιωτικών σκόρπισε η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου να χορηγήσει παραμονές Χριστουγέννων, έκτακτο επίδομα 120 ευρώ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με την μορφή οδοιπορικών.

Την ανακοίνωση έκανε ο κ.Παναγιωτόπουλος, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

“Eνέκρινα τις αιτηθείσες ανακατανομές πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ύψους 10 εκατ. ευρώ ώστε να προχωρήσει άμεσα η έκδοση διαταγών αποζημίωσης για την εκτέλεση υπηρεσίας ύψους 120 ευρώ τόσο προς το Στρατιωτικό, όσο και προς το Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων”, έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

“Κούρεμα” στις λειτουργικές δαπάνες, παρά την αύξηση του προϋπολογισμού…

Ωστόσο, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, ο κ.Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι παρά το γεγονός ότι “οι πιστώσεις για τις αποδοχές για τις αμυντικές δαπάνες, παρουσιάζουν οριακή αύξηση περί το 3,2% σε σχέση με αυτές του έτους 2019…στα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες, παρουσιάζεται μείωση κατά 48 εκατομμύρια ευρώ”.

“Η μείωση αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας νέας μεταρρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών με τη θεσμοθέτηση ενός Ειδικού Αποθεματικού, αποσκοπώντας σε ένα λιγότερο δαπανηρό και περισσότερο αποτελεσματικό κράτος”, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε μια προσπάθεια να απολογηθεί για την μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Η πραγματικότητα

Την ίδια ώρα, πάντως, σε πολλά στρατόπεδα της Βόρειας Ελλάδας το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται με το…σταγονόμετρο, λόγω των μειωμένων κονδυλίων για “λειτουργικές δαπάνες”.

Μάλιστα, σε κάποια στρατόπεδα έχει τεθεί και πλαφόν ημερήσιας κατανάλωσης,το οποίο δεν ξεπερνά τις τρεις ώρες(!) την ημέρα.

Συνεπώς, πόσο ρεαλιστική είναι η προσέγγιση ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε καλή κατάσταση, αξιόμαχες και έτοιμες….και αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις, περισσότερες προκλήσεις αλλά ανταποκρίνονται” όταν οι λειτουργικές δαπάνες παραμένουν…παγωμένες, όπως ορισμένα στρατόπεδα;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *