Σε κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων συμφώνησαν ΗΠΑ και Ιράν. Λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Τραμπ στο Ιράν και αφού είχαν προηγηθεί οι απειλές του ότι θα «εξαφανίσει έναν ολόκληρο πολιτισμό» η Τεχεράνη αποδέχτηκε πρόταση κατάπαυσης πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων με αντάλλαγμα να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ.
Νικητές και οι δύο
Και οι δύο πλευρές επιχειρούν να παρουσιάσουν τη συμφωνία ως νίκη, με το Ιράν να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δέχτηκαν ως βάση διαπραγματεύσεων τα 10 σημεία της πρότασης της Τεχεράνης που περιλαμβάνουν το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου, την άρση των κυρώσεων και την παύση των επιθέσεων σε Ιράκ, Υεμένη και Λίβανο. Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους δήλωσαν ότι πέτυχαν μία μεγάλη νίκη σε 38 ημέρες και ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για διπλωματική λύση και μακροπρόθεσμη ειρήνη. Το Ισραήλ, δυσαρεστημένο από την εξέλιξη, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Τραμπ για εκεχειρία στο Ιράν αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τον Λίβανο.
Η ανάρτηση Τραμπ
«Μια μεγάλη ημέρα για την Παγκόσμια Ειρήνη! Το Ιράν το θέλει, έχουν κουραστεί! Το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι! Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα βοηθήσουν στη διαχείριση της αυξημένης κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ. Θα υπάρξει πολλή θετική δράση! Θα βγουν πολλά χρήματα. Το Ιράν μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης. Θα φορτώσουμε προμήθειες κάθε είδους και απλώς θα ‘είμαστε εκεί γύρω’, για να διασφαλίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. έγραψε στο λογαριασμό του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός για καταρχήν δύο εβδομάδων με το Ιράν.
Ανακούφιση στις αγορές
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση πάνω από 15% τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι παρατείνει το τελεσίγραφό του προς το Ιράν. Παράλληλα, η Τεχεράνη δήλωσε πως είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί, ενώ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός «παντού» στη Μέση Ανατολή με «άμεση ισχύ». Οι εξελίξεις αυτές ανακούφισαν τις αγορές, προκαλώντας άνοδο στους ασιατικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Οι δύο βασικές ποικιλίες πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από το όριο των 100 δολαρίων, μέσα σε κλίμα ευφορίας για την προοπτική κατάπαυσης του πυρός στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται για περισσότερο από πέντε εβδομάδες.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν