Στις 7 Μαρτίου, φέτος, η Τσικνοπέμπτη «ανοίγει» και επίσημα τις ημέρες της Αποκριάς που φτάνει στο τέλος της την τελευταία Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Αν και επίσημα δεν είναι αργία, η Τσικνοπέμπτη είναι μια μικρή γιορτή σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα. Η ημέρα είναι γνωστή για την… τσίκνα που γεμίζει την ατμόσφαιρα και θεωρείται ως η πιο χαλαρή σε σύγκριση με άλλες εργάσιμες ημέρες.
Είναι αργία;
Τσικνοπέμπτη και τα σχολεία δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη μέρα. Τα τελευταία χρόνια πολλά σχολεία συμμετέχουν στον εορτασμό αυτού του εθίμου καθώς εντός του σχολικού ωραρίου στήνονται ψησταριές στα προαύλια και με τη συγκατάθεση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητές και εκπαιδευτικοί γεύονται κρεατικά και άλλα εδέσματα. Άλλα σχολεία πάλι προμηθεύονται έτοιμα ψητά κρέατα από ψητοπωλεία και τα προσφέρουν στους μαθητές και άλλα ψήνουν στις αυλές με πρωτοβουλία των γονέων την τελευταία ώρα του σχολικού ωραρίου ή τις δυο τελευταίες ώρες.
Τα σχολεία τιμάνε την Τσικνοπέμπτη
Εθιμοτυπικά, σε πολλά σχολεία της χώρας ανήμερα Τσικνοπέμπτης οι μαθητές παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα και γύρω στις 12.00 το μεσημέρι και προς το σχόλασμα, άτυπα οι μαθητές πάνε στο προαύλιο όπου με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων έχουν ψηθεί κρεατικά (συνήθως σουβλάκια) τα οποία προσφέρονται στους μαθητές. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σχολείων που στήνεται κανονικό γλέντι με τα παιδιά να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς αλλά και να διασκεδάζουν με το γαϊτανάκι, τον κατεξοχήν αποκριάτικο χορό κυρίως σε δημοτικά σχολεία. Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.
Σιωπηρή… ανοχή του υπουργείου
Το τσίκνισμα στα σχολεία γίνεται με τη… σιωπηρή ανοχή του υπουργείου Παιδείας ενώ από πλευράς διευθυντών Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνεται πάντα το «πράσινο φως» για τέτοιου είδους εκδηλώσεις εντός σχολικού ωραρίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνονται ενέργειες και δεν προωθούνται συμπεριφορές που να διαταράσσουν την ευπρέπεια των σχολείων.