Friday , 29 March 2024

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια προς επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο

Σημαντική αύξηση κατά 3,4 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις νοικοκυριών τον Δεκέμβριο. 
Τον ίδιο μήνα οι τράπεζες χορήγησαν νέα δάνεια 1,4 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης να αυξηθεί σε 3,4%, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις συνολικά του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) παρουσίασαν κατά τον ίδιο μήνα αύξηση κατά 4,445 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 3,156 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 14,2% από 14,0% τον προηγούμενο μήνα.  Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,014 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους να μειωθεί στο 39% από 45% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.  Οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 457 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ωστόσο ήταν μειωμένες κατά 34,6%. 
Στον τομέα των χορηγήσεων, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Δεκέμβριο του 2020, ήταν θετική κατά 1,324 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,649 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 65,5% από 63,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 3,4% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1,359 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 230 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Προς τις επιχειρήσεις, η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν  θετική κατά 1,446 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 367 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 9,1% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 9,9% από 8,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1,218 δισ.  ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 311 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 0,3% από -3,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 228 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 56 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
  Αντίθετα, αρνητική κατά 284 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Δεκέμβριο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 187 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,7% από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, τα δάνεια που έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσης στο τέλος του χρόνου (σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες) μειώθηκαν στα 18,4 δισ. ευρω.  Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν δάνεια προς επιχειρήσεις  (7,969 δισ. ευρώ), στεγαστικά δάνεια (7,520 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,652 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,231 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *