Thursday , 28 March 2024

ΤτΕ: Υφεση 6% φέτος, μονόδρομος η λύση μιας bad bank για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση 6% φέτος, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις, μόνο σενάρια. Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος “βλέπει” ύφεση 6% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμούς 5,5% το 2021», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώπιον επιτροπής της Βουλής, κατά την ακροαματική διαδικασία για την έγκριση της δεύτερης, εξαετούς θητείας του ως επικεφαλής της ΤτΕ.

«Η Τράπεζας της Ελλάδος, λοιπόν, έχει ένα εύρος προβλέψεων για ύφεση από -4,5% έως -9,5% φέτος. Το βασικό σενάριο είναι για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -6%, και για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη της τάξεως του 5,5%», ανέφερε ο επικεφαλής της ΤτΕ. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, παράγοντας-κλειδί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι  η πορεία του τουρισμού.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των επισφαλών δανείων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προχωράει μεν αλλά με προβλήματα, καθώς καθώς η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει τις αγορές τιτλοποιήσεων και τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων. Ακόμη κι εάν εφαρμοστεί πλήρως, το πρόγραμμα καλύπτει περίπου 32 δισ. ευρώ σε σύνολο μη-εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 70 δισ. ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Επομένως την επόμενη ημέρα πρέπει να υπάρξουν και άλλα παράλληλα και συμπληρωματικά σχέδια στο τραπέζι και βρισκόμαστε σε διάλογο με την κυβέρνηση για το τι είδους μπορεί να είναι αυτά τα παράλληλα εργαλεία» , δήλωσε.

Όπως παραδέχθηκε ο διοικητής της ΤτΕ τα επισφαλή δάνεια αποτελούν ένα πολύ μεγάλο βάρος και μάλλον θα χρειασθεί η σύσταση μιας «τράπεζας επισφαλειών» (bad bank), προκειμένου να μπορέσουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια.  «Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά με μεγάλη ταχύτητα το πρόβλημα των επισφαλών δανείων, ο μόνος τρόπος είναι μια bad bank», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *