Tuesday , 17 September 2024

ΥΜΑΘ: Ενίσχυση ρευστότητας και επενδύσεων ζήτησαν από τον Μητσοτάκη οι παραγωγικοί φορείς-Το υπόμνημα του ΣΒΕ

Η ενίσχυση της ρευστότητας, των παραγωγικών επενδύσεων και της αγωνιστικότητας των επενδύσεων, όπως και τα θέματα που είναι ανοιχτά στη Θεσσαλονίκη, και ποια έργα προχώρησαν σε σχέση με τις περσινές εξαγγελίες και ποια είναι σε στασιμότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε σήμερα στο ΥΜΑΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητστοάκης, με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, όπως γνωστοποίησε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

Ο ίδιος επισήμανε πως εξελίσσεται το θέμα της ΔΕΘ και του Thessintec, ενώ είναι υπό συζήτηση και σχεδιασμό η ζώνη ελεύθερου εμπορίου και εκτίμησε πάντως ότι τα περισσότερα θέματα έχουν σημαντική πρόοδο και ότι “η οικονομική κρίση από την πανδημία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και τη χάραξη πολιτικών που θα διαμορφώνουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο θα στοχεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί υπέρμετρη εξάρτηση από έναν και μόνο κλάδο”.

«Ο πρωθυπουργός είναι μπροστά από εμάς και θα φανεί στην ομιλία του, στην έναρξη του Thessaloniki Helexpo Forum”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, ενώ επίσης έσπευσε να επισημάνει – αναφερόμενος σε όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη – πως μέσα στον Σεπτέμβριο θα βγει ο 3ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Υπόμνημα ΣΒΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κατέθεσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα το οποίο αναπτύσσεται σε 7 άξονες προτάσεων και περιλαμβάνει 28 μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας.

Κατά τον ΣΒΕ, οι επιπτώσεις από την κρίση είναι αναστρέψιμες και βραχυχρόνιες και η εξαιρετικά θετική αντίδραση της κυβέρνησης στις απρόοπτες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την έμπρακτη ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, οι 7 άξονες προτάσεων που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα του ΣΒΕ είναι:

1. Λειτουργικές ενισχύσεις 

2. Παραγωγικές επενδύσεις 

3. Τεχνολογία – Ε & Τ Α

4. Περιφερειακή αγορά εργασίας

5. Υποδομές

6. Μείωση περιφερειακών ανισοτήτων

7. Βελτίωση περιφερειακών υποδομών.

Στο ίδιο υπόμνημα ο ΣΒΕ προτείνει και 28 μέτρα.

Συνάντηση με βουλευτές

Νωρίτερα ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε στο ΥΜΑΘ, όπου τον υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, με βουλευτές της ΝΔ από τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι όλοι φορούσαν μάσκες και σχολίασε: «Οι μάσκες δουλεύουν όταν τις φοράμε όλοι». Ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη προσήλθαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *