Saturday , 20 April 2024

ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΝΔ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ- «Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα της, χωρίς συμβιβασμούς»

Συνέντευξη στον Γ. Κατσιάνη

Ο Παναγιώτης Κοκκόρης θεωρεί ότι στις εκλογές «η ΝΔ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία, γιατί οι συμπολίτες μας έχουν ξεκάθαρη αντίληψη των πραγμάτων». Δηλώνει υπέρμαχος της συνεργασίας «των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας» και αποδίδει την φοροδιαφυγή στην υπέρμετρη φορολόγηση του πολίτη από το κράτος, το οποίο αδυνατεί να παράσχει ποιοτικές υπηρεσίες, ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Κύριε Κοκκόρη, θεωρείτε ότι είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές;

«Ως υποψήφιος βουλευτής δεν πρέπει να προδικάσω τις εξελίξεις. Έχω όμως υποχρέωση να αναγνωρίζω και να υποστηρίζω τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να εφαρμόσει με τους πιο ταχείς ρυθμούς τις αναγκαίες θεσμικές και διοικητικές αλλαγές, για να επιτευχθεί άμεση ανάπτυξη και να φτάσει γρήγορα η ευημερία σε όλους.Τα τελευταία χρόνια είδαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ότι τα πολιτικά “πάρε-δώσε” και οι συναλλαγές ανάμεσα σε κόμματα που έχουν διαφορετικές αφετηρίες και επιδιώξεις, δεν ωφελούν τη χώρα και τους πολίτες αλλά ευτελίζουν την πολιτική. Μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από συμβιβασμούς και να τοποθετεί τα ικανότερα και πιο αποτελεσματικά πρόσωπα στις θέσεις που πρέπει, ώστε να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Θεωρώ λοιπόν ασφαλή πρόβλεψη ότι η ΝΔ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία, γιατί οι συμπολίτες μας έχουν ξεκάθαρη αντίληψη των πραγμάτων και θα στηρίξουν τους πιο ικανούς και έμπειρους υποψήφιους που έχουν αποδεδειγμένα προσφέρει και παρέδωσαν ουσιαστικό έργο στην κοινωνία μας, όπως όλα όσα καταφέραμε πριν πέντε χρόνια στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο οποίο ήμουν Γενικός Γραμματέας. Και μπορώ να τους εγγυηθώ ότι δεν θα το μετανιώσουν».

Η μείωση των φορολογικών βαρών και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών πιστεύετε ότι αρκούν για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας; Αν όχι, τι άλλες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν σε θεσμικό επίπεδο;

«Η καθημερινή μου τριβή με τους χώρους της διοίκησης αλλά και της παραγωγής, μου έχει διδάξει δύο βασικές αρχές, δύο βασικές απαιτήσεις που κάθε σχεδιασμός οφείλει να σέβεται, αν επιζητά την ορθή και παραγωγική λειτουργία της οικονομίας:
Καταρχάς ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας πρέπει να απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους και να νιώθουν ότι δημιουργούν σε ένα περιβάλλον που λειτουργεί υποστηρικτικά και όχι τιμωρητικά απέναντί τους. Αν δεν συμβαίνει αυτό, στην καλύτερη περίπτωση τα δημιουργικά άτομα θα μετακινηθούν σε κάποια άλλη χώρα. Στη χειρότερη όμως θα απογοητευτούν, θα ατονήσουν ή θα κινηθούν εκτός νομιμότητας, θα φοροδιαφύγουν, με αποτέλεσμα να μη παράγουν προς όφελος της κοινωνίας.
Η δεύτερη απαίτηση είναι ένα ξεκάθαρα ανταποδοτικό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Να νιώθει ο πολίτης ότι με τα χρήματά του συνεισφέρει σε κάτι που πιάνει τόπο, ότι οι κόποι του δεν χάνονται σε κάποια ‘μαύρη’ τρύπα ή σε μικροπολιτικές κομματικές παροχές αλλά βελτιώνουν το σύνολο των υποδομών πάνω στις οποίες χτίζει το επάγγελμα και τη ζωή του. Για να πετύχουμε αυτά τα δύο ζητούμενα, πρέπει στη χώρα μας να προχωρήσουμε άμεσα στην απλούστευση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας, στην προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών, στη γρηγορότερη εφαρμογή των τεχνολογικών εξελίξεων, στην οριστική απομάκρυνση από στείρες επιδοματικές πολιτικές και στην υποστήριξη των δημιουργικών ατόμων και προσπαθειών.
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό: Πρέπει να συνδέσουμε επιτέλους τα καινοτόμα επιτεύγματα των πανεπιστημίων μας με την αγορά εργασίας.Όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία εγγυάται ότι θα υλοποιήσει άμεσα και σε κάθε τομέα της ελληνικής κοινωνίας και όχι με ευχολόγια και θεωρητικές προσεγγίσεις, χωρίς όμως αποτελέσματα, όπως βιώσαμε τα τελευταία χρόνια».

Εκτός από την μείωση των φορολογικών συντελεστών που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Με ποιο τρόπο θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο που αποτελεί γάγγραινα για την ελληνική οικονομία;

«Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία είναι σύμπτωμα μιας βαθύτερης ασθένειας και όχι η αιτία. Σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φοροδιαφυγή είναι σχεδόν άγνωστη, επειδή το κράτος δεν φορτώνει με παράλογα βάρη τον πολίτη ενώ οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι ανταποδοτικές και ποιοτικές. Μοιάζει λοιπόν σχεδόν παράλογο για τον πολίτη να μη τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας.Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να δημιουργήσουμε και εδώ αυτή τη νοοτροπία. Για να το πετύχουμε χρειάζεται πάνω από όλα στελέχωση των διοικήσεων με άτομα με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στα διοικητικά και τα ελεγκτικά θέματα, ανάλογη της δικής μου. Τολμώ να το πω αυτό γιατί στη θητεία μου  στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έγινε πραγματικότητα μια σειρά σημαντικών τομών, όπως η κατάργηση της θεώρησης βιβλιαρίων ασθενείας, η επ’ αορίστου εκτίμηση 43 μόνιμων αναπηριών, η συνταγογράφηση που παραλάβαμε στο 40% και έφτασε στο 80%. Πετύχαμε επίσης την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασφαλισμένων που διέθεταν εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ και αδυνατούσαν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Δώσαμε για πρώτη φορά βοήθημα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Με ανάλογη αποφασιστικότητα και καίριες τομές, χωρίς να θυσιάζουμε τη λειτουργικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών, θα αυξήσουμε και πάλι το αποτέλεσμα, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόστη. Το καταφέραμε το 2012-2014, που φέραμε μεγάλο και αναντίρρητο αποτέλεσμα, θα το καταφέρουμε και τώρα».

Κύριε Κοκκόρη, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, η πόλη υπολείπεται σημαντικά στον τομέα των υποδομών, σε σχέση με την Αθήνα. Κατά την άποψη σας, πού υπάρχουν ευθύνες;

«Οφείλουμε να αναζητήσουμε τις ευθύνες και τους υπεύθυνους αλλά αυτό να γίνεται παράλληλα και όχι σε βάρος της προόδου της πόλης. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η πόλη να αποκτήσει μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης.Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μείωση της φορολογίας και μια σειρά μέτρων που θα της επιτρέψουν να ανταγωνιστεί τους βόρειους γείτονές μας που έχουν χαμηλότερη φορολόγηση, θα ενισχύσει τη Θεσσαλονίκη ώστε να γίνει πραγματικά η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Πρωτεύουσας σημασίας είναι ο ΟΑΣΘ, όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, ο οποίος μπορεί με τη στήριξη της κυβέρνησης να βγει από το αδιέξοδο. Σε συνδυασμό με την επιπλέον ανάπτυξη του τουρισμού, με την αξιοποίηση του λιμανιού και την ολοκλήρωση του μετρό, θα αποκτήσει η πόλη μας την ευκαιρία να ανταγωνιστεί με καλύτερες προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 
Το βυζαντινό πρόσωπο της πόλης θα πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί. Χρειαζόμαστε τους ομόθρησκους τουρίστες. Θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις. Για να γίνουν αυτά πραγματικότητα απαιτείται να προχωρήσουμε στη θαρραλέα πολιτική αλλαγή. Την 7η Ιουλίου να ξεφύγουμε από τις ιδεοληψίες και τα λάθη του παρελθόντος και να επιλέξουμε με την ψήφο μας τους καλύτερους υποψηφίους, εκείνους που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Μόνο έτσι θα βάλουμε την Ελλάδα ξανά στην τροχιά της προόδου και της ευημερίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *