Friday , 26 April 2024

«Υπευθυνότητα, υπομονή και επιμονή» ζήτησε από τους Θεσσαλονικείς ο δήμαρχος, Κ. Ζέρβας

Του Γ. Κατσιάνη

Έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς να επιδείξουν «υπευθυνότητα, υπομονή και επιμονή» ώστε να ξεπεραστεί και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, απηύθυνε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και την ένταξη του νομού στην κατηγορία 4, ο κ. Ζέρβας τόνισε πως βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και επισήμανε πως «ο δήμος ακολουθεί τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, εφαρμόζει τους κανόνες και στον βαθμό που μπορεί και έχει τα μέσα προβαίνει σε ελέγχους και με καμπάνιες ενημερωτικές ευαισθητοποιεί τους πολίτες».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι και σήμερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως προχώρησε στην αγορά 50 αστικών λεωφορείων για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, στη δημιουργία νέων ποδηλατόδρομων «για να ενισχυθούν οι εναλλακτικές μετακινήσεις», όπως σημείωσε, στη διάθεση περισσότερου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση του επιχειρείν καθώς και στη διάθεση κτιρίων και χώρων στον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια test κορωνοϊού.                                                                                                            

Επιπλέον, ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί απολυμάνσεις σε 48 σχολεία ενώ υπογράμμισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο  εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του δήμου, «με αποτέλεσμα μια σειρά δικαιολογητικών και διαδικασιών πλέον να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά από το σπίτι και να μη χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στα γκισέ των δημοτικών υπηρεσιών».                                                                                                    

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης  τόνισε πως η δημοτική αρχή έκανε πράξη την προεκλογική της δέσμευση για μείωση των δημοτικών τελών, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, μετά την περσινή μείωση κατά 12,5%, φέτος να καθίσταται επιβεβλημένη η εκ νέου μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5%.

Οι βολές της αντιπολίτευσης

Εξάλλου, κριτική σε βάρος της δημοτικής αρχής για το γεγονός  ότι δεν απηύθυνε κάλεσμα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού άσκησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας.                                                                                                                           

«Την ώρα που η πόλη καίγεται, εκείνος κοιτάει τον εαυτό του και πως θα στήσει ενιαία παράταξη. Δεν τον νοιάζει η πόλη αλλά πως ο ίδιος θα επωφεληθεί από την πόλη. Καλή δύναμη στη Θεσσαλονίκη εγώ πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Ορφανός ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου.                                                                                                                           

«Δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που η Θεσσαλονίκη παρουσιάζονταν ως πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας και σπεύδατε να οικειοποιηθείτε την κατάσταση. Και φτάσαμε στο lockdown. Η αντιπολίτευση σας ζητά να συστρατευτούμε όλοι στη μάχη απέναντι στον κορονοϊό», δήλωσε η κ.Νοτοπούλου.                                                      

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Γάκης υποστήριξε ότι «αυτές οι καταστάσεις είναι δύσκολες για την πόλη μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι στιγμή ενότητας, μέτρων, στρατηγικής και σοβαρότητας και όχι για να εντυπωσιάσουμε» ενώ με την σειρά του, ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», Σπύρος Βούγιας υπογράμμισε πως «δεν μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να συμμετάσχουμε και αυτό μπορεί να αποκατασταθεί τώρα».                                                                                                                                   

Τέλος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος έκανε λόγο για «εγκληματική κυβερνητική ευθύνη» καθώς δεν αξιοποιήθηκε ο προηγούμενος χρόνος για να παρθούν μέτρα για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *