Wednesday , 24 April 2024

ΥΠΟΙΚ: Με ασφάλεια η μείωση των φόρων

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα προβεί στις φοροελαφρύνσεις, σταδιακά σε βάθος τετραετίας, θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο δημοσιονομικού κενού που θα επιβάρυνε τους πολίτες, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αφού επισήμανε ότι η άντληση φορολογικών εσόδων για τις ανάγκες του κράτους είναι μια «συνεχής προσπάθεια» και πως το μέλλον είναι «κατ’ εξοχήν απρόβλεπτο», μιλώντας στον Σκάι, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο ώστε να ενισχυθεί η οικονομία και να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση χωρίς να υπάρξει κίνδυνος επιπρόσθετων μέτρων. Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για πλάνο με τρεις άξονες: α) ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις β) διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ψηφιοποίηση και πάταξη της φοροδιαφυγής γ) εξορθολογισμός των δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε ότι ισχύει στο ακέραιο η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Αναφορικά με την επιδίωξη της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί τη μείωση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα – μέχρι σήμερα προβλέπεται 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022 – επεσήμανε ως ζητούμενο η Ελλάδα να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι βλάπτουν και τους ίδιους, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα, προς όφελος και των πιστωτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *