Friday , 29 March 2024

ΥΠΟΙΚ: Ούτε δάνεια από τον ESM, ούτε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, προς το παρόν

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να δανειστεί από τον ESM. Τουλάχιστον όχι τώρα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist. Παράλληλα σημείωσε πως δεν είναι προτεραιότητα η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. 

«Με βάση τα τα τρέχοντα δεδομένα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να καταφύγει στις πιστωτικές γραμμές του ESM, αφού η κυβέρνηση έχει κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει συνετή χρήση των πόρων της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν έχει λόγο να βιαστεί να ζητήσει τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να στείλει το λάθος μήνυμα στις αγορές. Αυτή τη στιγμή χάρη και στις άκρως δυναμικές κινήσεις της ΕΚΤ το κλίμα στις αγορές είναι άκρως ευνοϊκό με το επιτόκιο του 10ετους κρατικού ομολόγου να κινείται κάτω του 1,4%. Μπορεί τα δάνεια του ESM να έχουν μηδενικό επιτόκιο, αλλά κανένα κράτος- μέλος της Ευρωζώνης και ειδικά εκείνα που είχαν περάσει από μνημόνιο, δεν τα βλέπει ως πρώτη επιλογή. 

Σε ερώτηση για την αποπληρωμή του ΔΝΤ ο κ.Σταϊκούρας είπε: «Βάσει των νέων συνθηκών που ακολούθησαν την πανδημία (του κορωνοϊού), η προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων και των κεφαλαίων μας για να
ελαχιστοποιήσουμε τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο». Κληθείς δε να διευκρινίσει εάν θα πρέπει να αναμένεται έως τα τέλη του έτους η αποπληρωμή, απάντησε: «Θα επανεξετάσουμε όλη την στρατηγική μας στο δεύτερο μισό του έτους». 

Στο ίδιο συνέδριο εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε ότι εάν περάσει η πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των τεσσάρων πιο ωφελημένων χωρών. Οι άλλες τρεις θα είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία. Ερωτηθείς για τις δυνατότητες δημοσιονομικής ευελιξίας και τους όρους, επανέλαβε πως «η Ελλάδα θα τύχει της ίδιας μεταχείρισης με κάθε χώρα της Ε.Ε».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε πως η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν πρώτη χώρα, ενώ εκτίμησε πως η πανδημία «θα την κρατήσει πίσω, αλλά δεν θα την ρίξει κάτω». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *