Friday , 26 April 2024

Υπουργείο Υγείας: “Δεν υπάρχει κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης των εμβολιασμών”

“Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή, στα 9 Νοσοκομεία της χώρας”. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Έως σήμερα στις 12:00 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.001 εμβολιασμοί. Χθες, έγιναν 264 και από το πρωί τώρα έχουν γίνει 344 εμβολιασμοί.


Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας έχουν προετοιμαστεί και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4 έως 20 Ιανουαρίου 2021 σε τρεις φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.


Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 θα αρχίσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 Νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά. Την ίδια ημέρα θα αρχίσει και ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης των εμβολιασμών.

Εν τω μεταξύ, να συμπεριληφθούν στον εμβολιασμό και οι υγειονομικοί που έχουν ήδη νοσήσει και δεν έχουν επαρκή επίπεδα αντισωμάτων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννακό, το τελευταίο τρίμηνο έχουν νοσήσει από κορωνοϊό πάνω από 5.000 υγειονομικοί, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στον εμβολιασμό –τουλάχιστον σε αυτή την αρχική φάση– με το σκεπτικό ότι έχουν αντισώματα έναντι του ιού. «Όμως πολλοί συνάδελφοι νόσησαν και ξανανόσησαν σε διάστημα ενός μηνός», σημειώνει και τονίζει την ανάγκη να γίνεται έλεγχος αντισωμάτων στους υγειονομικούς που νόσησαν, ώστε να εμβολιαστούν όσοι δεν καλύπτονται πλέον από αυτά. 

Να ενταχθούν και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στις ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, “από την πρώτη στιγμή της πανδημίας κράτησαν ανοιχτά τα ιατρεία τους και έσωσαν ζωές, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *