Friday , 19 April 2024

Υπουργείο Υγείας: Τέσσερα μέτρα-«αντίδοτο» για τις ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια

Σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά αποφασίστηκαν στη σημερινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κι ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολο Βαλτά, και εκπροσώπους του δ.σ. του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Φίλιππου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν:

  • Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.
  • Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο που έχει ανάγκη.
  • Δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη. 

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και θετικά την πρόκληση των ελλείψεων. Η ταλαιπωρία των ασθενών πρέπει να λάβει τέλος. Η πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακό του και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι καθήκον μας» δηλώνει, μετά τη συνάντηση και τα μέτρα που ελήφθησαν με βάση και τις προτάσεις του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *