Tuesday , 23 April 2024

Υπουργός Υγείας: “Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση στις ελλείψεις φαρμάκων με τη βελτίωση της τροφοδοσίας αμέσως μετά τις γιορτές

Μετά τις γιορτές θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση της εικόνας που έχει δημιουργηθεί από τις ελλείψεις φαρμάκων. Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση στις ελλείψεις με τη βελτίωση της τροφοδοσίας αμέσως μετά τις γιορτές διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Πρόσθεσε πως «η ταλαιπωρία δεν θα είναι μακρά από τις ελλείψεις φαρμάκων και δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς, όσον αφορά τις ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «κατανοώ την ανησυχία των γονέων, και τότε λέω πως υπάρχει πλήρης επάρκεια, όχι απαραίτητα πρωτοτύπων φαρμάκων, αλλά γενοσήμων φαρμάκων με την ίδια θεραπευτική αξία».
Όπως ανέφερε και ο Θ. Πλεύρης, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελλείψεων εντοπίζεται κυρίως σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και φάρμακα που σχετίζονται με τους πνεύμονες όπως εισπνεόμενα και σιρόπια, αλλά και αρκετά παιδιατρικά φάρμακα. Ο ίδιος εξήγησε ότι είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα καθώς «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία παραγωγής φαρμάκων με αποτέλεσμα να παράγονται τα γενόσημα των πρωτοτύπων φαρμάκων που υπάρχουν σε έλλειψη». Αναφερόμενος στα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα και βρίσκονται σε έλλειψη και σε άλλες χώρες, καθώς οι πρώτες ύλες τους προέρχονται από τις χώρες της Ασίας, είπε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προμηθευτούμε τα φάρμακα αυτά και να υπάρχει ομαλοποίηση της αγοράς. Όπως εξήγησε πρόκειται κυρίως για εισπνεόμενα φάρμακα. Ο υπουργός εξήγησε ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε από 25% έως 40% αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων φαρμάκων, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού λοιμώξεων.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά και στα ελληνικά νοσοκομεία. «Μέτρα έχουν ληφθεί από το καλοκαίρι και εξακολουθούν να λαμβάνονται», σημείωσε λέγοντας πως έχουν γίνει τελευταία έλεγχοι σε 15 φαρμακαποθήκες και συνεχίζονται και σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές για το αν έχουν αποθέματα από τα φάρμακα αυτά.

Ενημέρωση από τον ΕΟΦ σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων
Στην πληροφόρηση του κοινού για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και των επαγγελματιών υγείας για φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη θα προχωρήσει άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μέσω καταλόγου που θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του. Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται -όπως ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου- ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου. Εξήγησε ότι θα αναρτηθεί ένας “μπούσουλας” για τα ΜΗΣΥΦΑ στη σελίδα του ΕΟΦ, οπότε ο πολίτης θα γνωρίζει ότι π.χ η ουσία παρακεταμόλη βρίσκεται στα φάρμακα και θα έχει την δυνατότητα να ζητεί το φάρμακο που είναι διαθέσιμο. Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε και σε περιορισμένη προμήθεια της αγοράς λόγω των γιορτών, κάνοντας μάλιστα λόγο όχι για έλλειψη κωδικών, αλλά για ελεγχόμενη διάθεση και εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες -όπου όλο το σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία- σταδιακά θα ξεκινήσει η ομαλοποίηση .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *