Thursday , 18 April 2024

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι καταθέσεις στεφάνων στο Πολυτεχνείο στο ΑΠΘ – Ένταση από αντιεξουσιαστές στις Φοιτητικές Εστίες

Στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατέθεσαν σήμερα το πρωί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημλις του νέου κορωνοιού ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωανου, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Χάρης Κυπριανίδης και επιτροπές συλλόγων της πόλης. Ένταση προέκυψε αργότερα και συνεχίζεται και το μεσημέρι, από ομάδα περίπου 150 αντιεξουσιαστών που έχει ταμπουρωθεί” στις Φοιτητικές Εστίες, όπου έχει επίσης μεταβεί ισχυρή αστυνομική δύναμη.
«Σε αυτόν εδώ τον χώρο -στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης- στη Νομική Θεσσαλονίκης, στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, τέτοιες μέρες, τέτοιες ώρες, πριν από 47 χρόνια, έλληνες νεολαίοι και φοιτητές ξεκίνησαν έναν αγώνα, ο οποίος λίγους μήνες μετά θα οδηγούσε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Τους καρπούς αυτών των αγώνων γευόμαστε σήμερα όλοι οι Έλληνες. Αλλά σε συνθήκες δύσκολες, σε ώρες κρίσιμες, παίρνουμε από τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητά τους δύναμη. Και οι δικές μας γενιές θα φροντίσουν να φανούν αντάξιές τους, για να διατηρήσουμε στη χώρα μας όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν, για τη δημοκρατία, την ευημερία και την ανάπτυξη», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ζέρβας.
Τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης συνόδευσε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής.

Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, στο Πολυτεχνείο στο ΑΠΘ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωανου και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Χάρης Κυπριανίδης και επιτροπές συλλόγων, ενώ τριμελής επιτροπή φοιτητών κατόπιν συμφωνίας με τις πρυτανικές αρχές ανήρτησε πανό για την επέτειο.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε ότι “η παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου για κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και κοινωνική ευαισθησία, βρίσκει φέτος ένα πραγματικό νόημα αφού όλοι μας, με τον τρόπο μας, με μια απλή κατάθεση ενός λουλουδιού, θα μπορούσαμε να τιμήσουμε όλους αυτούς που πραγματικά αγωνίστηκαν για πράγματα που προφανώς δεν είναι δεδομένα και για τον λόγο αυτό τους τιμούμε”.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ αντίστοιχα υπογράμμισε ότι «είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης σε μια δύσκολη περίοδο όπως είναι αυτή που περνάμε που πολλά δικαιώματα τα έχουμε απωλέσει λόγω της πανδημίας και δυστυχώς η ελευθερία φαντάζει να είναι μια λέξη, μια ιστορία, μια ανάμνηση”.

Οι καταθέσεις στεφάνων έλαβαν χώρα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και από νωρίς το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Εγνατία από το ύψος της Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι το Συντριβάνι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *