Friday , 29 March 2024

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: “Χρειαζόμαστε διευκρινιστικές οδηγίες για το self testing. Να μην πέσει το βάρος της πανδημίας πάλι στις πλάτες μας”

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι σχετικά με τη χορήγηση των self rapid tests στους πολίτες από το τέλος Απριλίου όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του τονίζοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και ανέφερε πως πρέπει να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης των self rapid tests.

Μιλώντας σήμερα στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και τη δημοσιογράφο Σοφία Ξανθοπούλου ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσσές τόνισε πως “δεν έχει γίνει ακόμη καμία ενημέρωση ή συνεννόηση για το ποια τεστ θα έρθουν, αν θα είναι μέσω χρήσης σάλιου, ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος ή αιμοληψίας και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είναι εύκολο να το κάνει ο πολίτης στο σπίτι του μόνος του. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος ΚΑΙ αυτής της διαδικασίας θα πέσει στις πλάτες των φαρμακοποιών που ήδη έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος της πανδημίας στην Ελλάδα”.

Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “χρειάζεται πιο καλή οργάνωση διότι δεν είναι εφικτό να το κάνουν όλοι και σωστά το self rapid test”.

“Είχε συζητηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και υπήρχε μία απόφαση, η οποία έλεγε ότι μπορούμε να τα πάρουμε τα τεστ, αλλά να τα κάνουμε στο φαρμακείο με ειδικούς όρους και ειδικές προϋποθέσεις. Όμως το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά χθες και να λέει δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνει αυτό. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ή τα αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται”, τόνισε ο κ. Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και έθεσε ερωτήματα όπως “το ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *