«Κάθε πέρσι και καλύτερα» λέει η λαϊκή ρήση και στο θέμα της αναζήτησης της φοιτητικής στέγης προς ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη αποκτά απόλυτη ισχύ! Οι λόγοι τα υπέρογκα ποσά ενοικίου αλλά και το γεγονός ότι τα ακίνητα είναι ελάχιστα. Όπως υπογραμμίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεσίτης, Κώστας Γεωργάκος, «γνωρίζουμε καλά πως τα τελευταία χρόνια ό,τι ακίνητο φεύγει από την αγορά δεν αναπληρώνεται. Οι τιμές έχουν αυξηθεί διότι δεν υπάρχουν ακίνητα. Αυξημένες κατά 10%-20% σε σχέση με το 2022 είναι φέτος οι τιμές της φοιτητικής στέγης στην πόλη. Ο λόγος που είναι ακριβά τα ενοίκια δεν είναι ότι βελτιωθήκανε τα οικονομικά μας και η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη έγινε Μανχάταν. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά».
Οι λόγοι
Τα ενοίκια μικρών διαμερισμάτων στις περιοχές κοντά ή γύρω από την πανεπιστημιούπολη κυμαίνονται μεταξύ 350 και 600 ευρώ. Και όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάκος «οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι. Πρώτον τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει μια μείωση με 11 ποσοστιαίες μονάδες σε ιδιοκατοίκηση. Που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες ακίνητα όπου έμεναν ιδιοκτήτες, αναγκάστηκαν οι άνθρωποι να τα εγκαταλείψουν και να πάνε να νοικιάσουν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αρκετοί από τους πρόσφυγες μετανάστες με τις μισθώσεις που έκαναν όταν ήρθαν εδώ -οι ιδιοκτήτες έδωσαν τα ακίνητά τους με ενοίκια επιδοτούμενα -έχουν καλύψει ένα μέρος των ακινήτων που υπήρχαν προς μίσθωση. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η ανοικοδόμηση πάει με αργούς ρυθμούς και τα εισοδήματά μας πάνε επίσης με πιο αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολλές οικοδομές -εκτός από κάποιες συγκεκριμένες περιοχές- για να μπουν οικογένειες μέσα και να αφήσουν τα ενοίκια. Και ο πιο σημαντικός λόγος- που αυτός καθορίζει και τις τιμές της αγοράς- είναι ότι η μείωση της ιδιοκατοίκησης συν το γεγονός ότι πάρα πολλά ακίνητα πήγαν στα funds και τους servicers (εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις) είναι σε μια διαδικασία πάρα πολλή αργή και ανεξέλεγκτη. Τα ακίνητα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια και στα συρτάρια των funds», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργάκος.
Η συγκατοίκηση
«Αυτό που γίνεται δεν μπορεί να σταθεί με τα οικονομικά δεδομένα του ΄Ελληνα», τονίζει ο κ. Γεωργάκος. Και προσθέτει «Μία λύση είναι οι φοιτητές να νοικιάζουν σε περιοχές μακριά από την πανεπιστημιούπολη, καθώς στο κέντρο της πόλης και στη γύρω περιοχή δεν υπάρχουν ακίνητα ή τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά. Επίσης θα αυξηθεί η συγκατοίκηση. Εγώ γνωρίζω παιδιά που φέτος δεν θα πάνε να σπουδάσουν στις σχολές που περάσανε και θα ξαναδώσουν για να είναι στην πόλη τους. Γνωρίζω γονείς της Θεσσαλονίκης όπου το παιδί τους δεν πέρασε στην πόλη μας και δεν θα πάει να σπουδάσει σε άλλη πόλη. Επίσης, ξέρω περιπτώσεις φοιτητών, που πέρασαν σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής τους, οι οποίοι θα ξαναδώσουν εξετάσεις, για να αποφύγουν τα έξοδα», καταλήγει ο κ. Γεωργάκος.