Friday , 19 April 2024

Φοιτητική στέγη Θεσσαλονίκης: Γονείς σε απόγνωση… – Μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς

“Γονείς σε…απόγνωση” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του φετινού ρεπορτάζ για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, καθώς το σήμα κατατεθέν της φοιτητικής στέγης στην πόλη φέτος δεν είναι άλλο από τη μεγάλη “ψαλίδα”, δηλαδή διαφορά, μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς, ιδιαίτερα όσον αφορά τις τιμές στη δύσκολη οικονομική τρέχουσα συγκυρία που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση.

Οι γονείς από την πλευρά τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο thesseconomy.gr ο μεσίτης-πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος, ψάχνουν για διαμερίσματα με μισθώματα της τάξης των 200-300 ευρώ, το πολύ μέχρι 350 και ελάχιστοι μόνο μπορούν να δώσουν 400 ευρώ, ενώ στον αντίποδα οι ιδιοκτήτες ζητούν από 350 έως 500 ευρώ.

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην άνοδο των τιμών και τη μείωση τω διαθεσίμων διαμερισμάτων, σύμφωνα με τον κ.Γεωργάκο, είναι τέσσερις:
– Η μετοίκηση πολλών Θεσσαλονικέων από τα προάστια προς το πολεοδομικό συγκρότημα, ιδιαίτερα προς το κέντρο την τελευταία δωδεκαετία λόγω των αλλεπάλληλων οικονο0μοκών κρίσεων

-Η έλλειψη ανοικοδόμησης για πολλά χρόνια

-Η μείωση της ιδιοκατοίκησης, λόγω χρεών προς Τράπεζες κ.ο.κ., που ανάγκασε πολλούς πρώην ιδιοκτήτες να προβούν σε μίσθωση και

-Η συσσώρευση πολύ μεγάλου αριθμού ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών λόγω “κόκκινων” δανείων κ.ο.κ., τα οποία θα διοχετευτούν σταδιακά στην αγορά.

Οι περιοχές στις οποίες αναζητείται φοιτητική στέγη είναι οι κλασικές, δηλαδή κοντά στα Πανεπιστήμια αλλά και ανατολικότερα, π.χ. Τούμπα και Ανάληψη αλλά πλέον έχει προστεθεί δυναμικά σε αυτές και η περιοχή από την Ίωνος Δραγούμη μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, καθώς σε αυτήν την περιοχή έχει ανακαινιστεί μεγάλος αριθμός πολυκατοικιών ή μεμονωμένων διαμερισμάτων και οι τιμές μίσθωσης είναι πιο προσιτές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τιμές πλέον είναι σημαντικά “τσιμπημένες”, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 15%-20% για ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή νεόδμητα, επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. 

Την “τιμητική” τους, όσον αφορά τη ζήτηση, έχουν – όπως πάντοτε – οι γκαρσονιέρες, δηλαδή μικρά διαμερίσματα των 30 -40 τ.μ. και τα λίγο μεγαλύτερα των 50-60 τ.μ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περιοχή της Ροτόντας, από τις πρώτες περιοχές σε ζήτηση λόγω της άμεσης γειτνίασης με το ΑΠΘ και τη μικρή απόσταση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τα μισθώματα που ζητούνται για γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 320 μέχρι και 500 ευρώ το μήνα !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *