Του Γ.Κατσιάνη
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η φορολόγηση των αξιωματικών πολεμικής διαθεσιμότητας.
Πρόκειται για στρατιωτικούς που, λόγω τραυματισμού ή ασθένειας που υπέστησαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους σε ειρηνική περίοδο δεν μπορούν πλέον να ασκούν τα καθήκοντα τους με πλήρη ενεργητικότητα αλλά παραμένουν σε μια ειδική κατάσταση διαθεσιμότητας.
Αυτό σημαίνει ότι, αν και δεν υπηρετούν ενεργά, διατηρούν τη στρατιωτική τους ιδιότητα και συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.
Μάλιστα, το άρθρο 14 παρ. 2 του νόμου 4172/2013 ορίζει ότι “απαλλάσσονται από το φόρο (εισοδήματος)…η σύνταξη που καταβάλλεται σε αναπήρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή τις οικογένειες τους”.
Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι “απαλλάσσονται από το φόρο (εισοδήματος)…οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)“.
Η καταγγελία και η παρέμβαση
Όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ), από τον Φεβρουάριο του 2023, οι αποδοχές των αξιωματικών με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% φορολογούνται κανονικά, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία συνεχίζει να προβλέπει φοροαπαλλαγή για αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος.
Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε προς τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών ζητά:
–Την άμεση παύση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στις αποδοχές των Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας που καλύπτονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 γ του Ν.4172/2013.
–Την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών από τον Φεβρουάριο του 2023 έως σήμερα.
–Την έκδοση επίσημης βεβαίωσης από τις αρμόδιες αρχές ότι οι αποδοχές των συγκεκριμένων αξιωματικών δεν φορολογούνται, προκειμένου να ενημερωθεί η ΑΑΔΕ και να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή του νόμου.
“Πρόκειται για αξιωματικούς που προσέφεραν τα μέγιστα στην Πατρίδα και έχασαν την αρτιμέλειά τους εν υπηρεσία. Τώρα, βρίσκονται να αδικούνται από φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν συνάδουν με την ιδιαίτερη φύση της κατάστασής τους”, καταλήγει στην ανακοίνωση του ο ΣΑΣΜΥ.