Του Γ. Κατσιάνη
Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατά τέσσερις εβδομάδες και συγκεκριμένα μέχρι τις 29 Ιουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο του προγραμματισμού που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την τρέχουσα χρονιά.
Πρόκειται για ανακοίνωση που δεν επιφέρει κανένα οικονομικό κόστος καθώς η πρώτη δόση θα καταβληθεί κανονικά την 31η Ιουλίου από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Ωστόσο, η επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων (οκτώ αντί για τρεις διμηνιαίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 αντί για το Νοέμβριο του 2020, μπορεί εκ πρώτης όψεως να δείχνει ότι πρόκειται για ένα μέτρο με κοινωνικό πρόσημο, όμως ουσιαστικά εξυπηρετεί καθαρά δημοσιονομικές σκοπιμότητες.
Η απάντηση είναι απλή: η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθούν σε σταθερή τροχιά τα δημόσια έσοδα της χώρας, σε μια περίοδο όπου επίκειται ύφεση 10% και αύξηση της ανεργίας στο 20%.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι «η μείωση της πολιτικής των φόρων θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο».
Έτσι εξηγείται γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο θα είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και γιατί μετατέθηκε χρονικά τον Οκτώβριο η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
Αντίθετα, η κυβέρνηση προτάσσει την ευνοϊκή ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων από το 2021 για όσους επαγγελματίες επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία και δεν ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για άλλο κοινωνικού χαρακτήρα, μέτρο με δημοσιονομική στόχευση που δεν είναι άλλη από την διατήρηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Το σίγουρο είναι ότι παρά τις αρρυθμίες που καταγράφονται στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Με ή χωρίς το κεφάλαιο «πρόωρες εκλογές» τον Σεπτέμβριο…