Άνοιξε η πλατφόρμα για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων. Οι έγγαμοι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις φέτος έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 για να δηλώσουν την επιλογή τους μέσω της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Όσοι φορολογούμενοι επέλεξαν το προηγούμενο φορολογικό έτος να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, αν αυτή η επιθυμία τους εξακολουθεί να ισχύει και υφίσταται η έγγαμη σχέση, δεν απαιτείται να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, εκτός αν επιθυμούν να ανακαλέσουν αυτή την επιλογή τους. Σε περίπτωση ανακλήσεως και εφόσον υπάρχει εκ νέου επιθυμία για υποβολή χωριστής δήλωσης πρέπει να γνωστοποιηθεί ξανά από τουλάχιστον έναν εκ των συζύγων. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το αίτημα υποβολής χωριστής δήλωσης τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.
Η διαδικασία
Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, είτε από τους φορολογουμένους είτε από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή-φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει είναι μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, www.aade.gr => Πολίτες => Εισόδημα => Γνωστοποίηση Χωριστής Δήλωσης. Βασικό πλεονέκτημα των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι ότι δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Επίσης δε γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ο σύζυγος είναι επαγγελματίας και προκύπτει οφειλή φόρου αλλά η σύζυγος δικαιούται επιστροφή φόρου, τότε δεν γίνεται αυτόματος συμψηφισμός που μπορεί να μηδενίσει την επιστροφή φόρου.
Ιδιαίτερη προσοχή
Τα ζευγάρια που θα επιλέξουν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή:
Στα τεκμήρια: Υπάρχει όμως ένα σημείο στο οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν προσοχή καθώς χάνουν το δικαίωμα της «μεταφοράς» εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο για την κάλυψη τεκμηρίων. Αυξάνεται δηλαδή η πιθανότητα κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων διαβίωσης (ΙΧ, κατοικία, δίδακτρα παιδιών κτλ). Με άλλα λόγια, τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει το ατομικό του εισόδημα και έτσι αναγκάζεται να πληρώσει φόρο εισοδήματος.
Στις αποδείξεις οικογενειακών δαπανών: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, οι αποδείξεις των e-αγορών μετρούν συνολικά και αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Όμως, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
Στα τέκνα: Αναφορικά με τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.