Thursday , 14 May 2026

Φορολόγηση τραπεζών: Κάντο όπως η Ιταλία

Του Γ.Κατσιάνη

Σε μια εποχή όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο την θηλιά σε εκατομμύρια δανειολήπτες, υπάρχει μια πολιτικός στην Ευρώπη, η οποία πάει κόντρα στο ρεύμα.

Πρόκειται για την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αποφάσισε να φορολογήσει τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών.

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός επέβαλλε έκτακτο φόρο 40% στις τράπεζες λόγω αυξημένων κερδών από τα υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, ο φόρος 40% στα κέρδη των τραπεζών είναι εφάπαξ και δεν θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 0,1% του συνόλου του ενεργητικού τους.

«Πρόκειται για ένα μέτρο κοινής λογικής που μας επιτρέπει να βοηθήσουμε ιταλικές οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες”, έγραψε στα social media η Τζόρτζια Μελόνι.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο που αναμένεται να ενισχύσει το πολιτικό προφίλ της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην Ιταλία.

Check Also

«Παραλύει» σήμερα ο δημόσιος τομέας λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ – Τί ισχύει για σχολεία, νοσοκομεία – Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Νοσοκομειακοί γιατροί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες και δημόσιες υπηρεσίες με το σύνθημα «Λεφτά για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *