Friday , 19 April 2024

«Φρένο» Βρούτση στην απόδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες

Νέα δεδομένα στην μεταναστευτική πολιτική δημιουργεί η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να ανακαλέσει την εγκύκλιο με την οποία χορηγούνταν αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σε ξένους υπηκόους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της 20ης Ιουνίου 2019 που έφερε την υπογραφή των πρώην  υπουργών Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, προϋπόθεση για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους και ειδικότερα «για τους  δικαιούχους διεθνούς προστασίας (ήταν) ο τίτλος άδειας παραμονής και για τους αιτούντες διεθνή προστασία, το δελτίο αιτούντος».

Στόχος της εγκυκλίου ήταν η ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε βασικά αγαθά και δικαιώματα (υγεία, παιδεία, εργασία) και άρα η δυνατότητα ομαλότερης ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η συγκεκριμένη παροχή ακυρώθηκε διότι πρόκειται για μια διάτρητη και αντίθετη στο νόμο εγκύκλιο, η οποία παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί νέα εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *