Αν και έχουν την τιμητική τους ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων προβληματίζουν τους Έλληνες καταναλωτές όσον αφορά την… απόκτησή τους. Ούτε και οι ολόλευκοι μέσα στην άχνη κουραμπιέδες γλίτωσαν από τη λαίλαπα της ακρίβειας. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Κουκουμέρια «ξεκινάμε και φέτος την παρασκευή των χριστουγεννιάτικων γλυκών. Έχουμε κάποιες αυξήσεις φέτος. Οι τιμές στους κουραμπιέδες ξεκινάνε από τα 16 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 19 ευρώ».
«Δύσκολα τα πράγματα για όλους μας»
«Σε σχέση με πέρσι οι τιμές είναι αυξημένες κατά περίπου 1%. Θέλουμε να έχουμε επισκεψιμότητα τις γιορτές, έχουμε κι εμείς ανάγκη για να πληρώσουμε τα δικά μας έξοδα, οπότε προσπαθούμε να έχουμε αυξήσεις λογικές κι όχι παράλογες», υπογραμμίζει η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης. «Και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση της αγοράς. Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους μας αλλά θα πρέπει να μην είμαστε παράλογοι», συμβουλεύει. Και όπως εξηγεί για τις τιμές «το εύρος των τιμών έχει να κάνει γιατί κάποιοι συνάδελφοι παρασκευάζουν και κουραμπιέδες από σοκολάτα, από φιστίκι που έχει γίνει viral και μπαίνει παντού». Αλλά όπως προσθέτει χαμογελώντας «το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης… κερδίζει ο απλός κουραμπιές. Υπάρχουν πάρα πολλές και μεγάλες αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών. Αυτό συμβαίνει πάντα στις γιορτές. Όταν υπάρχει πολλή μεγάλη ζήτηση, ανεβαίνει και η τιμή. Και αυτή τη στιγμή όλα τα αρτοποιεία, όλα τα ζαχαροπλαστεία βγάζουν αυτά τα είδη. Από την άλλη η ενέργεια βρίσκεται σε… ράλι, οπότε προσπαθήσαμε κι εμείς να συγκρατήσουμε τις τιμές έτσι ώστε και να πουλήσουμε στον καταναλωτή αλλά και η επιχείρηση να έχει κέρδος για να μπορέσει κι αυτή να επιβιώσει».
«Οι χαμηλές τιμές κρύβουν μεγάλες παγίδες»
Παράλληλα συμβουλεύει ότι «ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Και το λέμε πάντα και το τονίζουμε ότι θα πρέπει να προσέχει την ποιότητα των γλυκών. Για παράδειγμα, ο κουραμπιές θα πρέπει να έχει κατσικίσιο βούτυρο και αμύγδαλο. Αν κάτι δεν υπάρχει δεν είναι κουραμπιές δυστυχώς. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός γιατί πολλές φορές οι χαμηλές τιμές κρύβουν μεγάλες παγίδες».
Οι τιμές ποικίλουν
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη είναι η γκάμα των τιμών σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία της πόλης. Η τιμή πώλησης των κουραμπιέδων διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της πόλης. Για παράδειγμα η τιμή πώλησης τους φτάνει ακόμη και τα 21,70 ευρώ το κιλό, ενώ οι μπουκίτσες (μικρότεροι) πωλούνται ακόμη και προς 23,50 ευρώ το κιλό.