Αν και η κατάσταση για τις ημέρες του Πάσχα δημιουργεί προβληματισμό στους ξενοδόχους της Χαλκιδικής, οι προοπτικές για την καλοκαιρινή σεζόν στην περιοχή προοιωνίζονται θετικές. Όπως εξήγησε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος «η Χαλκιδική ουσιαστικά θα ξεκινήσει τη σεζόν μετά το Πάσχα. Στην εορταστική περίοδο του Πάσχα δεν θα είναι ανοικτά πάνω από 30 ξενοδοχεία. Κι αυτό γιατί φέτος είναι σχετικά νωρίς το Πάσχα σε σύγκριση με πέρυσι. Μετά τις 20 Απριλίου υπάρχει μεγάλο κενό όσον αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτά και να είναι ενεργά. Είμαστε αισιόδοξοι για την τουριστική σεζόν. Εκτιμούμε ότι θα είμαστε περίπου στα ίδια νούμερα με πέρσι με βάση τις προκρατήσεις, αλλά μένει να το δούμε, γιατί μην ξεχνάμε είμαστε σε περιόδους που επηρεάζεται πολύ εύκολα το λεγόμενο τουριστικό προϊόν γιατί έχουμε γεωπολιτικές εξελίξεις».
Οι προκρατήσεις για τη θερινή περίοδο
Όπως εξήγησε ο κ. Τάσιος «οι περισσότερες επιχειρήσεις θ΄ανοίξουν μετά την Πρωτομαγιά με εθνικότητες που έχουν πάντα το μείγμα για τη Χαλκιδική της λεγόμενης δυτικής αγοράς και των Βαλκανίων. Η δυτική αγορά με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία, κι εδώ να πω ότι είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ίσως και λίγο μειωμένη να είναι η κίνηση αυτή τη στιγμή. Έχουμε επισκέπτες από την Αγγλία, κι εδώ είμαστε όπως και πέρυσι. Τουρίστες από τις Κάτω Χώρες αλλά και από την Ιταλία θα κάνουν πιο… έντονη την παρουσία τους λόγω περισσότερων αεροπορικών θέσεων. Παράλληλα βλέπουμε λόγω των νέων συνδέσεων ν’ ανοίγει πάλι δειλά-δειλά η αγορά της Σουηδίας και επίσης η αγορά του Παρισιού. Αλλά αυτό με αρχικά βήματα ακόμη. Όμως αυτό που δημιουργεί ένα προβληματισμό από τη λεγόμενη αγορά των αεροπορικών αφίξεων είναι η πολωνική αγορά, η οποία ενώ είχε κάνει ένα δυνατό καμ-μπακ τα προηγούμενα δύο χρόνια, φέτος έχει μία υστέρηση και οφείλεται καθαρά σε λόγους συνθηκών στη χώρα όπου υπάρχει ένας φόβος για τα γεωπολιτικά, κι ευρύτερα οι επισκέπτες πάνε περισσότερο σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Όσον αφορά τα Βαλκάνια είναι όπως πάντα για τη Χαλκιδική. Θα υπάρχει κίνηση για την Πασχαλινή περίοδο και από κει και πέρα ουσιαστικά τις 110 μέρες της σεζόν που οι κρατήσεις πηγαίνουν καλά τόσο από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία όσο και από τις άλλες χώρες» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.
Ο στόχος
«Το θετικό είναι ότι ανοίγει η αγορά της Χαλκιδικής ακόμη περισσότερο κι από άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτός είναι και ο στόχος μας για τα λεγόμενα ‘άκρα’ της σεζόν, γιατί εκεί είναι που ‘πονάει’ όχι μόνο η Χαλκιδική αλλά όλη η χώρα», επεσήμανε ο κ. Τάσιος. Και πρόσθεσε «αλλά σ’ εμάς είναι ένας λόγος παραπάνω, διότι οι Βαλκάνιοι έχουν αρκετά κατειλημμένα δωμάτια -που είναι ο οδικός τουρισμός- για μέρες και αυτό δεν είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη της δυτικής αγοράς. Οπότε προσπαθούμε να έχουμε μια ισορροπία. Το κυρίαρχο για εμάς είναι ότι στη λεγόμενη δυτική αγορά οι πελάτες έρχονται και στα ‘άκρα’ της σεζόν, λόγω άλλων τάργκετ γκρουπ πελατών, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, πελάτες που κάνουν διακοπές σε διάφορες περιόδους του χρόνου, γενικώς υπάρχει κουλτούρα διακοπών για άλλους μήνες, να το πω έτσι απλά».
Τα δύο σημαντικά ζητήματα στην ψηφιακή κάρτα εργασίας
Παρά τις θετικές προοπτικές, ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η έλλειψη υποδομών, το αυξημένο λειτουργικό κόστος και οι περιορισμοί της νέας εργατικής νομοθεσίας. Αναφερόμενος ο κ. Τάσιος στο θέμα των ψηφιακών καρτών εργασίας τόνισε ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτημα σημαντικό για τον κλάδο όσον αφορά το θέμα των ψηφιακών καρτών εργασίας σε σχέση με την καλύτερη εύρυθμη λειτουργία του συστήματος της ψηφιακής κάρτας. Άλλωστε έχουμε την Εργάνη κι εκεί εντασσόμαστε οι επιχειρήσεις» είπε. Και διευκρίνισε ότι «από κει και πέρα για να μπορέσει να λειτουργήσει η κάρτα εργασίας ορθολογικά και σωστά για όλες τις πλευρές πρέπει να βελτιωθεί η εργατική νομοθεσία η οποία είναι 40 και 50 ετών. Δεν μπορεί να ψηφιοποιείς μία κατάσταση ευρύτερα στην οικονομία –που ορθώς ψηφιοποιείται από τη μία- για να μαζευτεί η ασφαλιστική ύλη ώστε να έχουμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών στην πορεία. Από την άλλη όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σύγχρονες μεθόδους και με νόμους. Υπενθυμίζω δύο σημαντικά ζητήματα για μας. Το πρώτο είναι η εφαρμογή της 11ωρης ανάπαυσης ανάμεσα στις βάρδιες, πράγμα αδύνατο να συμβεί ιδιαίτερα στην εποχικότητα και με έλλειψη προσωπικού. Και το δεύτερο σημαντικό είναι το λεγόμενο σπαστό ωράριο, όπου δεν επιτρέπεται από το 1976 να δουλεύει εργαζόμενος με σπαστό ωράριο στις κουζίνες. Είναι σημαντικά ζητήματα. Είμαστε σε διάλογο με την κυβέρνηση. Τα έχουμε πει επανειλημμένες φορές όμως τώρα ήρθε η ώρα στην εφαρμογή να μπορέσουμε να δούμε τα όποια ζητήματα υπάρχουν για να πάει καλύτερα». Όσον αφορά την έλλειψη υποδομών επεσήμανε «βλέπουμε στο επόμενο διάστημα πώς θα ανταποκριθεί η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού σε σχέση με τον καθαρισμό των παραλιών, αλλά και σε σχέση με την αποκομιδή των σκουπιδιών. Είμαστε σε μια φάση που τώρα οργανώνονται κι αυτοί ενόψει του Μαΐου».