Monday , 24 June 2024

Χαλκιδική: Πόσο κοστίζει φέτος μια ξαπλώστρα – Στα beach bars η ελάχιστη τιμή ξεκινά από 5 -20 ευρώ

Διανύουμε το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου με τη θερμοκρασία να έχει ήδη ανέβει και να… χτυπάει κόκκινο. Λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, η…. εξωτική Χαλκιδική με τις ακρογιαλιές και τα beach bars της υπόσχεται οάσεις δροσιάς με στιγμές ξεγνοιασιάς, χαλάρωσης και διασκέδασης. Αρχές καλοκαιριού και οι τιμές ποικίλλουν. Θα βρει κανείς τιμές για όλα τα «βαλάντια» και για όλα τα γούστα στα πολλά beach bar (δεν έχουν ανοίξει ακόμη όλα) που διαθέτει η Χαλκιδική με τους επισκέπτες να έχουν την επιλογή για το πού θα απολαύσουν το μπάνιο τους με έναν καφέ ή ένα δροσερό κοκτέιλ ή ένα γεύμα δίπλα στο κύμα.

Στο πρώτο «πόδι» – Κασσάνδρα
Το χαμηλότερο κόστος σε μια οργανωμένη παραλία του νομού με τη χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας φαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεκινάει από το ποσό των 5 ευρώ και να αγγίζει αυτό των 20 ευρώ. Μάλιστα αρκετά είναι τα beach bars στη Χαλκιδική που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με μόνη χρέωση αυτή της ελάχιστης κατανάλωσης (από 5-20 ευρώ) δηλαδή ένα καφέ, ένα χυμό, ένα αναψυκτικό. Από την άλλη υπάρχουν και τα «πολυτελή» beach bars, τα οποία ανήκουν σε άλλη κατηγορία, με πιο υψηλές τιμές (από 35 ευρώ η ελάχιστη τιμή) και ανταποκρίνονται στο «budget» που ο καθένας διαθέτει. Για του λόγου το αληθές στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και μάλιστα λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη:
Στη Νέα Καλλικράτεια: Σε μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής, βραβευμένη με μπλε σημαία, βρίσκονται διάφορα beach bars όπου ο επισκέπτης δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το σετ της ξαπλώστρας (δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα) αλλά αρκεί να έχει στο πορτοφόλι του τουλάχιστον 4-5 ευρώ όσο κοστίζει η ελάχιστη χρέωση του καφέ. Δηλαδή, επικρατεί η χρέωση της ελάχιστης κατανάλωσης η οποία για ένα ζευγάρι αρχίζει από τα 10 ευρώ και φτάνει ακόμη και τα 50 ευρώ ανάλογα με τις υπηρεσίες που θέλει να απολαύσει.
Στην Καλλιθέα: Κι εδώ επικρατεί η… πολιτική της ελάχιστης κατανάλωσης κι όχι η χρέωση της ξαπλώστρας. Οι τιμές κι εδώ αρχίζουν η ελάχιστη 5-6 ευρώ ανά άτομο και όσο πιο κοντά στο κύμα η ξαπλώστρα τόσο αυξάνεται και το «budget». Για παράδειγμα beach bar χρεώνει το σετ παραλίας (1 ομπρέλα και 2 ξαπλώστρες) στην παραλία: 12 ευρώ, το ίδιο σετ στο γκαζόν κοστίζει 10 ευρώ, ενώ το VIP set (1 ομπρέλα, 4 ξαπλώστρες και 1 μεγάλη μαξιλάρα) κοστίζει 35 ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνεται και το safe box γα τη φύλαξη των αντικειμένων σας».
Στο Γλαρόκαβο: Την ίδια ώρα το σετ ξαπλώστρας σε beach bar είναι χωρίς χρέωση με ελάχιστη κατανάλωση 10 ευρώ το άτομο.
Στο Πευκοχώρι: Κι εδώ τα πιο πολλά beach bars «δουλεύουν» με τη χρέωση της ελάχιστης κατανάλωσης η οποία κυμαίνεται περίπου στα 20 ευρώ. Φυσικά και υπάρχουν beach bars όπου για να απολαύσει κάποιος το μπάνιο του –ανάλογα με τις υπηρεσίες που επιθυμεί -αρκεί να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει- ελάχιστη τιμή- από 50 ευρώ και πάνω.

Στη δεύτερο «πόδι» -Σιθωνία
Στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία, σε αρκετά beach bars παρατηρείται η πολιτική της ελάχιστης κατανάλωσης ή η χρέωση της ξαπλώστρας, όπου οι τιμές ποικίλλουν. Στη Σάρτη σε beach bar που υπάρχουν στην περιοχή η ελάχιστη τιμή για ξαπλώστρα αρχίζει από 5 ευρώ το άτομο.
Στη Βουρβουρού: Ισχύει μόνο η ελάχιστη κατανάλωση που ενδεικτρικά και φέτος ξεκινά από τα 5 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή στην τιμή του καφέ, χωρίς να χρεωθεί ο πελάτης επιπλέον για την ξαπλώστρα.
Στη Συκιά όπως επισημαίνει ιδιοκτήτης beach bar «εμείς εδώ έχουμε μια χρέωση που κυμαίνεται στα 5 ευρώ για το σετ ομπρέλας-ξαπλώστρας. Θεωρώ ότι είναι μια συμβολική τιμή, καθώς υπάρχουν πελάτες που έρχονται και πιάνουν μια θέση την οποία δεσμεύουν από το πρωί έως και το βράδυ, χωρίς κάποια ιδιαίτερη κατανάλωση».
Στο Ν. Μαρμαρά: Άλλη… πολιτική επικρατεί στην περιοχή. Όπως αναφέρει ιδιοκτήτης beach bar «σε μας υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση μόνο για τη πρώτη, τη δεύτερη και τη τρίτη σειρά που κυμαίνεται στα 20 ευρώ το σετ της ομπρέλας. Από εκεί και πέρα όλες οι σειρές μετά την τρίτη είναι ελεύθερες και ο κόσμος μπορεί να έρθει να απολαύσει τον καφέ, το αναψυκτικό του ή οτιδήποτε άλλο θελήσει, χωρίς κάποιες έξτρα χρεώσεις πέρα από αυτό που θα θελήσει να πιει ή να φάει. Οι ελάχιστες καταναλώσεις ουσιαστικά δεν αφορούν έξτρα χρεώσεις, απλά γίνονται για να μπορεί να υπάρξουν κάποιες απαραίτητες καταναλώσεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *