Thursday , 13 February 2025

Χαλκιδική: «Ραντεβού» στη Νέα Καλλικράτεια δίνουν μελισσοκόμοι της περιοχής – Τριήμερη «Γιορτή Μελιού»

«Με στόχο να αναδείξουν το ποιοτικό τοπικό προϊόν, το μέλι, που παράγουν οι παραγωγοί του δήμου Νέας Προποντίδας και να δοθεί η ευκαιρία σε ντόπιους και παραθεριστές να γνωρίσουν τη διατροφική αξία του αλλά και να ενημερωθούν για τα προϊόντα της μέλισσας διοργανώνεται και φέτος η «Γιορτή Μελιού» στην κεντρική πλατεία της Νέας Καλλικράτειας. Οι εκδηλώσεις είναι τριήμερες, αρχίζουν σήμερα στις 18.00 μ.μ. και θα διαρκέσουν ως την Κυριακή 28 Ιουλίου.

Η αξία του ανόθευτου μελιού
Όπως αναφέρει thesseconomy.gr η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Νέας Ηράκλειας «Η Πέρινθος» Σούλα Κόγια «σε συνεργασία με τον δήμο Προποντίδας διοργανώνουμε την εκδήλωση για να γίνει γνωστή στον κόσμο η παραγωγή μελιού του δήμου. Μελισσοπαραγωγοί και από το χωριό μας δίνουν ραντεβού απόψε στη Νέα Καλλικράτεια στην κεντρική πλατεία. Θέλουμε να μάθει ο κόσμος ότι και ο δήμος Προποντίδας έχει μπει στην παραγωγή μελιού. Η τριήμερη γιορτή θα αρχίσει στις 18.00 μ.μ. -23.00 το βράδυ. Έχει ήδη στηθεί υπαίθρια αγορά με σταντ από μελισσοκόμους- μελισσοπαραγωγούς όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, να δοκιμάσουν διάφορες λιχουδιές όπως για παράδειγμα λουκουμάδες με μέλι αλλά να γνωρίσουν και τα προϊόντα της μέλισσας. Θα πληροφορηθούν ακόμη για τις ευεργετικές ιδιότητές του μελιού και πόσο υγιεινό και πολύτιμο είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τέλος θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν ανόθευτο μέλι –ανθόμελο, πευκόμελο, καστανόμελο και άλλα είδη-σε προσιτές τιμές, χαμηλότερες από αυτές που βρίσκουμε στο εμπόριο».

Καμπανάκι κινδύνου από τον πρόεδρο Μελισσοκόμων Χαλκιδικής
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός, υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία έχουν φύγει από τον κλάδο δεκάδες επαγγελματίες, υπό το βάρος κυρίως του αυξημένου κόστους παραγωγής, που σήμερα καταγράφεται διπλάσιο σε σχέση με το 2023, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Για τις ελληνοποιήσεις μελιού στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «έχουν πλέον ξεφύγει, γιατί κανένας δεν πραγματοποιεί ελέγχους. Πρόκειται για εισαγόμενο μέλι, κανείς δεν ξέρει από πού, μέσα στο οποίο τοποθετούν μικρές ποσότητες ελληνικές μελιού, το αναμιγνύουν με καραμελόχρωμα και το πουλούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και οδηγώντας τους Έλληνες του κλάδου στον αφανισμό». Πρόσθεσε ότι «η πλειονότητα των μελισσοκόμων στο νομό Χαλκιδικής κάνουν νομαδική μελισσοκομία, ενώ πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν τα μελίσσια τους από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και όχι μόνο, αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους, ενώ τελευταία δεν μπορούν να το κάνουν λόγω της ανόδου στα καύσιμα». Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Επαγγελματιών νομού Χαλκιδικής, αριθμεί περίπου 300 μέλη ηλικίας από 20 – 86 χρόνων, ενώ συνολικά διαθέτουν περίπου 200.000 κυψέλες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *