Του Γ. Κατσιάνη
Με… λαβύρινθο φαντάζει η διαδικασία του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Παρά τις υψηλές προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι θα έδινε άμεσα λύσεις στο ζήτημα της διευθέτησης οφειλών, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους μεσάζοντες λογιστές που καλούνται να διεκπεραιώσουν μια αίτηση.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν περαιωθεί μόλις 1.500 αιτήσεις επί συνόλω 52.000 αιτήσεων.
Οι αγκυλώσεις
Δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σύμβουλοι και λογιστές.
Ειδικότερα, η εμπλοκή περισσότερων του ενός συνδικαιούχων-συνεγγυητών για τη ρύθμιση μιας οφειλής, όταν παρατηρείται αναντιστοιχία των δεδομένων που αφορούν τους ενδιαφερόμενους και αναγράφονται διαφορετικά στοιχεία (ΑΦΜ, επιφάνεια ακινήτου) στα συμβόλαια μεταξύ ιδιοκτητών και τραπεζών ή δημοσίου.
Εξίσου σημαντικό είναι και το πρόβλημα της έλλειψης κάποιου δικαιολογητικού και της καθυστέρησης που επιφέρει η έκδοση του από κάποια υπηρεσία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αίτησης, όπου χρειάστηκε να περάσουν 40 ημέρες (!) για να λάβει απάντηση από την πλατφόρμα ofeiles.gov.gr σχετικά με τα 10 βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών.
«Πολλές φορές οι ηλεκτρονικές απαντήσεις που λαμβάνουμε για τις αιτήσεις, πηγαίνουν στα ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) με αποτέλεσμα να μην έχουμε άμεση ενημέρωση», δήλωσε στο thesseconomy.gr, λογίστρια η οποία έχει υποβάλλει συνολικά 17 αιτήσεις.
«Καμία αίτηση μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει στο τελικό στάδιο, γεγονός που αποδεικνύει την πολυδαίδαλη λειτουργία του συστήματος», σημείωσε.
Να σημειωθεί ότι μέσω της πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες μπορούν – για πρώτη φορά – να διευθετήσουν συνολικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ για οφειλές προς τις τράπεζες, η διευθέτηση μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις.