Του Γ.Κατσιάνη
Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες στιγματίστηκε από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974.
Σε ηλικία 34 ετών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον σπίτι της στην Κερύνεια και είδε τον πατέρα της, τον άντρα της, τους συζύγους των δύο αδελφών της, τον θείο και τον ξάδελφο της να εκτελούνται από Τούρκους στρατιώτες.
“Εκείνο το πρωινό της 20ης Ιουλίου ξυπνήσαμε από τις εκρήξεις. Άρχισα να φωνάζω στον άντρα μου: ‘Αντρέα τι γίνεται;’. Και μου απάντησε πως ήρθαν οι Τούρκοι”, τόνισε ενώ περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε.
“Τον πυροβόλησαν (τον σύζυγο της) και εκείνον και το παιδί μας. Πληγώθηκε αλλά συνέχισε να κρατά το κεφάλι του πατέρα του και δεν με αφήναν να πάω να πιάσω το μωρό μου”, δήλωσε κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη (φωτογραφία).
Μισό αιώνα μετά την εισβολή του “Αττίλα”, η γυναίκα-σύμβολο της Κύπρου δηλώνει πως ο χρόνος σταμάτησε τον Ιούλιο του 1974.
“Αυτά δεν μπορούν να φύγουν από το μνήμη μας, κι ας λένε ότι πέρασαν πενήντα χρόνια», τόνισε.
«Και στην Ελλάδα οι νεότερες γενιές πρέπει να μάθουν τι συνέβη για να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Όσο υπάρχει μνήμη, θα υπάρχει και αγώνας για μια δίκαιη λύση στη Μεγαλόνησο. Ήταν σημαντικό που η νέα γενιά μέσα από τη μικρή οθόνη, είδε τι τράβηξε ο ελληνισμός της Κύπρου», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Να σημειωθεί ότι όλα έζησε η Χαρίτα Μάντολες τον Ιούλιο του 1974 καταγράφονται στο βιβλίο με τίτλο “Ως αληθώς” της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου.