Friday , 29 March 2024

Χαρδαλιάς: Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα – Κοντοζαμάνης: Προκήρυξη στις αρχές Σεπτεμβρίου 400 νέων θέσεων στην Υγεία

Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα μας, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας πως το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και το 17% εισαγόμενα.  

Παράλληλα, σημείωσε ότι παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων παγκοσμίως- ακόμα και σε χώρες που κράτησαν κλειστά τα σύνορά τους στον τουρισμό, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία και ότι παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρας μας, η Ελλάδα παραμένει συγκριτικά με άλλες χώρες σε καλύτερο επίπεδο- χωρίς πάντως όπως πρόσθεσε αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς «η πανδημία δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης». 

«Είμαστε 132η χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα ανά ένα εκατ. κατοίκους και 108η σε θανάτους ανά ένα εκατ. κατοίκους», ανέφερε ο κ.Χαρδαλιάς, υποστηρίζοντας πως δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων και επισημαίνοντας ότι εισαγόμενα είναι μόνο τα 615 σε πάνω από 319.000 ελέγχους και πάνω από 2 εκατ. αφίξεις κατά τη διάρκεια της «ανοιχτής» στον τουρισμό περιόδου. 

Ανέφερε επίσης ότι αναμένονται οι αποφάσεις για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για όσους γυρίζουν από διακοπές και οι αποφάσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Χθες πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι έχει “κλεισδώσει” για γτις 7 Σπετεβερίου η έναρη της σχολικής χρονιάς.

Ερωτηθείς, για την κατάσταση στην Αττική και το ενδεχόμενο τοπικού lockdown σημείωσε ότι «απέχουμε πάρα πολύ», ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Πάρο δήλωσε πως όλα είναι υπό έλεγχο και πως η απόφαση για τη λήψη έκτακτων μέτρων σε αυτά τα νησιά δεν βασίστηκε στους απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων. 

Β.Κοντοζαμάνης

Την προκήρυξη, στις αρχές Σεπτεμβρίου, 400 νέων θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων στην υγεία, εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεαραπείας όλης της χώρας, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο ίδιος τόνισε την ετοιμότητα του συστήματος υγείας, την αύξηση των διαθέσιμων κλινών και τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, επαναλαμβάνοντας όσα ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για το εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca και την τμηματική παράδοση 3 εκατ. δόσεων από τα τέλη του τρέχοντος έτους, το οποίο όπως ανέφερε θα δοθεί με βάση τις προτεραιότητες που θα καθορίσουν οι εισηγήσεις των ειδικών. 

Ο υφυπουργός Υγείας επισήμανε, επίσης, πως συνολικά γίνονται καθημερινά πάνω από 12.000 τεστ για τον κορωνοϊό- όταν το Φλεβάρη γίνονταν 800 την ημέρα, το Μάη 4.500 και τον Ιούνιο 6.500.  

Απαντώντας επίσης στα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ για την αποσιώπηση κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς, χαρακτήρισε ψευδή τα δημοσιεύματα και πρόσθεσε: “Κάθε μέρα ανακοινώνουμε όλα τα κρούσματα της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες ούτε να διαστρεβλώνει τα στοιχεία. Η σχέση ειλικρίνειας που χτίσαμε με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *