Friday , 19 April 2024

Χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα: Προσελκύουν επισκέπτες ακόμη και χωρίς χιόνι

Μπορεί το χιόνι να μην έκανε μέχρι τώρα την εμφάνισή του στα χιονοδρομικά κέντρα ωστόσο αυτά παραμένουν ανοιχτά για τους επισκέπτες που επιθυμούν να κάνουν μια βόλτα στα βουνά. Για τις ημέρες των γιορτών αρκετοί ήταν οι λάτρεις του χειμερινού τουρισμού που επισκέφτηκαν τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Με τεχνητό χιόνι υποδέχτηκαν τους επισκέπτες τους κατά τις ημέρες των γιορτών όσα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, καθώς οι οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας στο Καϊμακτσαλάν
«Εμείς καταφέραμε με τη λειτουργία της τεχνητής χιονόπτωσης που έχουμε αυτές τις ημέρες να έχουμε ανοιχτό ένα μέρος της πίστας αρχαρίων, το μπέιμπι λίφτ, για εκμάθηση και για να παίξουν τα παιδάκια. Λειτουργούμε και τον εναέριο αναβατήρα για βόλτα στο βουνό. Σε λειτουργία έχουμε καθημερινά και το σαλέ», περιγράφει την κατάσταση στο thesseconomy.gr ο προϊστάμενος του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας στο Καϊμακτσαλτσάν Θάνος Παναγιωτόπουλος. «Ο κόσμος έρχεται στο χιονοδρομικό κέντρο και προτιμά του αναβατήρες». Στην κορυφή του όρους Βόρας στα 2.524 μέτρα υπάρχει το εκκλησάκι, μνημείο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου από μάχη μεταξύ Σέρβων και Βουλγάρων κι είναι επισκέψιμο περπατώντας το μονοπάτι.

Τα «3-5 Πηγάδια» στη Νάουσα
Στα «3 – 5 Πηγάδια» της Νάουσας λειτουργούν τα κανόνια τεχνητής χιονόπτωσης. Απέχει 17 χιλιόμετρα από τη Νάουσα και 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά διαθέτει πέντε πίστες και σύστημα τεχνητής χιονόπτωσης αλλά οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να διανυκτερεύσουν στην περιοχή αφού υπάρχει ξενοδοχείο αλλά και υποδομή για τη φιλοξενία.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου στην Πιερία
Από τα νεότερα ίσως χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το οποίο βρίσκεται στα 8 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό Ελατοχώρι, στα 35 χιλιόμετρα από Κατερίνη και στα 105 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 μέτρων στα Πιέρια όρη και διαθέτει μεταξύ άλλων σαλέ, περίπου 600 τ.μ, συρόμενο αναβατήρα μήκους 700 μ. αλλά και baby lift.

Χιονοδρομικό Κέντρο στη Βασιλίτσα
Σε υψόμετρο 1.720 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στην καρδιά της Πίνδου και του εθνικού δρυμού Βάλια Κάλντα. Μέσα σ’ ένα κατάφυτο περιβάλλον έχει δώδεκα συνολικά πίστες για κάθε γούστο, από πολύ εύκολες για εκμάθηση, τρεις συνολικά, μέχρι σχετικά δύσκολες, επτά και δύο που ανήκουν στην κατηγορία της πραγματικής δοκιμασίας. Ο νομός Γρεβενών διαθέτοντας ένα πραγματικά εκπληκτικό φυσικό πλούτο είχε μείνει για δεκαετίες πίσω στη διεκδίκηση πίτας από τον χειμερινό τουρισμό και έτσι τώρα με το χιονοδρομικό κέντρο ξαναζωντανεύουν τα χωριά της περιοχής.

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιάς
Στο νομό Σερρών στα 1.600 μέτρα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο. Οξιές, έλατα, πίστες μέσα στα δέντρα σας περιμένουν. Στο σαλέ η θέα είναι μαγική στο δάσος και οι αποδράσεις γύρω είναι πολλές. Από το ξακουστό σπήλαιο της Αλιστράτη που θα σας αφήσει άφωνους μέχρι την Κερκίνη με τον σπάνιο βιότοπο. Η πιο ψηλή κορφή, ο Αλί Μπαμπάς, όπως είναι γνωστός είναι στα 1.850 μέτρα προσφέρει μοναδική θέα και ενώ το μυαλό μπορεί να… σεργιανίσει στο παρελθόν αφού σύμφωνα με την ιστορία εκεί παραθέριζαν τα χαρέμια των τοπικών τούρκων μπέηδων.

Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου
Το χιονοδρομικό κέντρο του Παγγαίου ή αλλιώς Κοιλάδα του Ορφέα, στο νομό Καβάλας απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.780 μ. Είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά της χώρας. Στο μαγευτικό τοπίο κοντά στην Καβάλα μπορεί κανείς να απολαύσει τις δύο πίστες και τη θέα του με υψόμετρο 1.850 μέτρων.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλα στο Πισοδέρι Φλώρινας
Στη Βίγλα, πολύ κοντά στη Φλώρινα, 170 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, δύο χιλιόμετρα από το χωριό Πισοδέρι δεσπόζει το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλα στο Πισοδέρι. Διαθέτει σαλέ, 18 πίστες, δύο εναέριους και τρεις συρόμενους αναβατήρες Η θέα από τα 2.000 μέτρα αφήνει το βλέμμα να φτάσει μέχρι το Γράμμο και το Σμόλικα και σχεδόν να πλανηθεί στη δυτική Μακεδονία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *