Tuesday , 28 March 2023

Χορήγηση επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ με… ένα κλικ

Τη χορήγηση επιδομάτων χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και με ένα… κλικ στον υπολογιστή, σχεδιάζουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας, θέλοντας να οδηγήσουν το ελληνικό δημόσιο στην επόμενη εποχή.

Τα δύο συναρμόδια υπουργεία, συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Naftemporiki.gr, έχουν ήδη εγκαινιάσει τη νέα, ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), χάρη στο επίδομα Ορεινών και Μειονοτικών Περιοχών, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες διατίθεται μέσω του gov.gr, στη διεύθυνση oreina.epidomata.gov.gr.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, έκανε λόγο για ζήτημα αξιοπρέπειας, ενώ χαρακτήρισε ως επιβεβλημένη την ανάγκη οι πολίτες να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται.

Η σχεδίαση της ψηφιακής πλατφόρμας είναι τέτοια, ώστε ο πολίτης να μπορεί εύκολα να ανεβάζει μόνο εκείνα τα έγγραφα που χρειάζεται, ενώ προηγήθηκε μια εκτεταμένη απλοποίηση της διαδικασίας, αφαιρώντας δικαιολογητικά τα οποία είτε ήταν περιττά, είτε μπορούσαν να αντληθούν μέσω άλλου μητρώου του Δημοσίου (π.χ. αντίγραφο ταυτότητας).

Όπως και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr, η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet. Οι πολλαπλές υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτούνταν, αντικαθίστανται με ένα απλό checkbox, ένα «κουτάκι» δηλαδή που ο ενδιαφερόμενος θα επιλέγει ώστε να κάνει τη σχετική δήλωση με ένα κλικ.

Πέραν όμως της σημαντικής διευκόλυνσης του πολίτη ως προς την κατάθεση της αίτησης, αυτή η πρωτοβουλία είναι σημαντική και για τον χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων. Πλέον οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με στοίβες χαρτιών, αλλά θα έχουν στην οθόνη του υπολογιστή τους το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας, ώστε να αξιολογούν με ταχύτητα και ακρίβεια αν ο ενδιαφερόμενος είναι πράγματι δικαιούχος.

Όπως επεσήμανε, μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης, «ο τελικός στόχος, όπως αυτός διατυπώθηκε από την εντολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι διττός: Να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και να ενισχύσουμε το προσωπικό του ΟΠΕΚΑ -όπως και άλλων φορέων του Δημοσίου, φυσικά ώστε να κάνουν αποδοτικότερα την εργασία τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα στην ίδια πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα επιδόματα του Οργανισμού ανασχεδιασμένα με τον ίδιο, φιλικό προς τον χρήστη, τρόπο.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το επίδομα για άτομα με αναπηρία, αλλά και το επίδομα παιδιού (γνωστό ως «Α21»), το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο μέσω άλλης πλατφόρμας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *